Eltemették a christchurchi mészárlás első áldozatait

2019.03.20. 05:52

Öt nappal az új-zélandi Christchurch két mecsetében elkövetett terrorcselekmény után az áldozatok rokonai szerdán megkezdhették meggyilkolt szeretteik temetését, miközben az ország miniszterelnöke ismét arra szólított fel, hogy

inkább az ötven halálos áldozatra emlékezzenek, mint az őket meggyilkoló, fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövetőre.

Gyászolók százai gyűltek össze a város sírkertjének muszlimok számára kialakított részén az első temetésre, amelyen a szíriai polgárháború elől „a világ legbiztonságosabb országába" menekült apától és fiától, a 44 éves Halíd Musztafától és 15 éves fiától Hamza Musztafától vettek búcsút.

Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét ezen a helyen temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók. A családok türelmetlenül várták a közlést, hogy mikor temethetik el végre elvesztett szeretteiket, az iszlám vallás előírásai szerint ugyanis a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni. Mike Bush új-zélandi rendőrfőnök szerdán ugyanakkor azt közölte, hogy a rendőrség mostanáig csak 21 halálos áldozat azonosítását tudta elvégezni.

Közben Jacinda Ardern miniszterelnök ellátogatott abba az iskolába, amelynek diákja volt a múlt pénteki chritschurchi mészárlás két fiú áldozata, a 14 éves Sayyad Milneand és a 15 éves Hamza Musztafa. Hamza 13 éves öccse, Zaíd a lábán sebesült meg a merénylő lövéseitől.

A Cashmere Középiskolában mondott beszédében Ardern azt tanácsolta a gyerekeknek, hogy vigyázzanak egymásra, és közben tegyenek meg mindent azért, „hogy Új-Zéland olyan hely legyen, amely elutasítja a rasszizmust”. A terrorcselekmény elkövetőjére nagy figyelem fog irányulni – mondta, és arra kérte az iskola tanulóit, hogy ne említsék egymás között az elkövető nevét, és ne foglalkozzanak személyével.

Ardern egy nappal korábban parlamenti beszédében kijelentette, hogy a 28 éves szélsőséges ausztrál elkövetőt mindig csak név nélkül fogja említeni. „Lehet, hogy hírnévre vágyott, de mi itt Új-Zélandon (ebből) semmit sem fogunk megadni neki, még a nevét sem" – mondta. A kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, mindent el fog követni azért, hogy a gyilkosnak a bírósági eljárásban ne legyen módja nézeteit kifejteni.

A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes hírnév utáni vágyát nyilvánvalóvá tette, hogy néhány perccel a merénylet előtt 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben leszögezte: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

A szigetországban hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sokan Pakisztánból és Bangladesből érkeztek.

(MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel