Új-Zélandnak nem tetszik, hogy Erdogan választást akar nyerni a christchurchi merénylettel

2019.03.20. 11:05

Törökországba utazik Winston Peters új-zélandi külügyminiszter azért, hogy személyesen tisztázza Recep Tayyip Erdogan török elnök christchurchi mészárlással kapcsolatos nyilatkozatait - mondta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szerdán Christchurchben.

Ardern egyben felszólította Erdogant, vonja vissza azt a kijelentését, amelyben

iszlámellenességgel vádolja az első világháborúban Gallipolinál elesett új-zélandi és ausztrál katonákat.

Ugyanekkor Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bekérette hivatalába Korhan Karakoc török nagykövetet, és arra kérte, hogy a török állami televíziók ne sugározzák tovább a christchurchi mészárlás felvételeit. A szörnyű képsorok ismétlését egyébként korábban Winston Peters kampányfogásnak nevezte, hozzátéve, hogy a felvétel - amely veszélybe sodorhatja a külföldön tartózkodó új-zélandiakat - nem képviselő országát. Morrison szerint az ankarai ausztrál nagykövet is hasonló lépésre készül, amikor szerdán találkozik Erdogan kormányának több tagjával.

Erdogan a Törökországban március 31-én tartandó helyhatósági választásokat előkészítő kampánykörútra indult, amelynek során beszédeiben nagy hangsúlyt kap a christchurchi terrortámadás: megfigyelők szerint az Oszmán birodalom iránti nosztalgiára építő, az iszlamista és nacionalista elemeket vegyítő neo-oszmán politikát képviselő elnök ismét a muszlimok veszélyérzetének felkorbácsolásával próbál szavazatokat szerezni pártjának. Kedden az észak-törökországi Eregli városában a többi közt a halálbüntetés visszaállítására szólította fel Wellingtont, és fogadkozott:

ha Új-Zéland kudarcot vall a christchurchi terrortámadás elkövetőjének megbüntetésében, Törökország megtalálja majd ennek módját.

A török elnök felidézte a Gallipoli-félsziget elfoglalására indított első világháborús offenzívát, bírálva Ausztráliát és Új-Zélandot azért, mert katonákat küldött oda az antant erőinek oldalán.

Mit kerestetek itt? Nekünk nem volt veletek bajunk, miért jöttetek el idáig? Egyetlen oka van ennek: mi muszlimok vagyunk, ők pedig keresztények.

A nyugati hatalmak célja egyébként az volt, hogy elfoglalják Isztambult, kiüssék a központi hatalmak közül Törökországot, és biztosítsák a tengeri összeköttetést a velük szövetséges Oroszország felé.

Minden áprilisban ausztrál és új-zélandi állampolgárok ezrei utaznak Gallipoliba, hogy megemlékezzenek a félsziget 1915-ös sikertelen ostromáról. Az Oszmán Birodalom győzelmével záródó, csaknem egyéves brit-francia offenzíva a Dardanellák elfoglalására több mint félmillió ember életébe került. A brit-francia expedíciós erők 300 ezer, a török hadsereg pedig 250 ezer embert veszített. Az akkor még alig egymilliós Új-Zéland arányaiban óriási, 7553 főt vesztett el, ami máig ható történelmi traumát jelent; nem véletlen, hogy országszerte mintegy 500 emlékműt állítottak az áldozatok tiszteletére.

Az 50 halálos áldozatot követelő múlt heti új-zélandi terrortámadások elkövetője ellen szombaton emeltek vádat tömeggyilkosságért. Az ausztrál állampolgárságú férfi Christchurch két mecsetében nyitott tüzet az imádkozó muszlimokra. Az obskurus keresztes-ideológiát hirdető terrorista a mintegy 74 oldalas, a támadás előtt írt kiáltványának tanúsága szerint egy harmadik mecsethez is el akart jutni.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek