Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Úgy néz ki, megmarad Matteo Salvini mentelmi joga

2019.03.20. 17:39

Az olasz szenátus tagjainak többsége nemet mondott szerdán a belügyminiszter, Matteo Salvini mentelmi jogának visszavonására a szavazás nem végleges eredménye szerint, írja az MTI.

A magyar állami hírügynökség úgy tudja, a 315 fős szenátus 232 tagja szavazott délutánig nemmel, és a testület ezzel nem engedélyezte a belügyminiszterrel szemben indított jogi eljárás folytatását.

A végleges eredményt este hét óra után jelentik be: addig még voksolhatnak azok a szenátorok, akik az első szavazáson nem vettek részt.

A balközép Demokrata Párt (PD) és a többi baloldali ellenzéki formáció szenátora Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására szavazott. A szintén kormányon kívüli jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) - a jobbközép koalíciót vezető - Salvini mellett tette le voksát.

A mérleg nyelve a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S), melynek szenátorai közül néhányan előre jelezték, hogy nem értenek egyet a belügyminiszter migrációs intézkedéseivel, Luigi Di Maio, az M5S vezetője azonban egyértelművé tette, hogy Salvinivel szembeni szavazással az M5S szenátorai a pártból kizárásukat kockáztatják.

Délutánig az M5S-nek két szenátorasszonya szavazta meg Matteo Salvini mentelmi jogának visszavonását, őket a párt fegyelmi bizottsága elé állítják.

Megírtuk, Salvinit a szicíliai Catania ügyészsége hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, nemzetközi konvenciók megsértése gyanújával akarta bíróság elé állítani.

A belügyminiszter – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a szavazás előtt mondott beszédében az M5S és a Liga alkotta kormány közös felelősségét hangsúlyozta az olaszországi migrációs politikában hozott döntésekben. Kijelentette, hogy – az egész procedúrát elindító eset –, a 177 migráns partraszállásának több napon át tartó megtagadása az olasz kormány közös kezdeményezése volt Olaszország nemzeti érdekében.

A migránscsoport segítségére siettünk, megmentettük és elláttuk őket. Megoldottuk a problémát anélkül, hogy veszélyeztettük volna az utasok életét

– jelentette ki Matteo Salvini. Hozzátette, hogy ezzel a döntéssel több ezer ember életét mentették meg, mivel az olasz kormány migrációs politikája elejét vette további hajók elindulásának. A miniszter kijelentette: minél kevesebben kelnek útra, annál kevesebben érkeznek az olaszországi partokra, és annál kevesebb az út közben életét veszítő ember is. Megjegyezte, hogy aki nyitott kikötőket követel, valójában a temetőket nyitja meg a migránsok előtt.