Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Balhé van Kazahsztánban a főváros átnevezése miatt

2019.03.21. 18:36

Kazahsztánban nem mindenki fogadta kitörő örömmel az ország fővárosának átnevezését Asztanáról Nurszultanra – írja az MTI a RIA Novosztyi orosz hírügynökség csütörtöki jelentése alapján. Eszerint a fővárosban verekedés tört a döntés támogatói és ellenzői között. Helyi sajtójelentések azt írják, mintegy 20 embert vettek őrizetbe a dulakodás miatt.

A kazah parlament alsó- és felsőháza szerdán szavazta meg, hogy az ország fővárosát, Asztanát ezentúl nevezzék Nurszultannak a köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev tiszteletére.

Az országot három évtizeden át vezető Nazarbajev kedden váratlanul lemondott, és a parlament már szerdán megválasztotta az utódját, Kaszim-Zsomart Tokajevet. A kazah főváros átnevezését az új államfő, Tokajev javasolta szerdán, beiktatási beszédében.

Az egykori Szovjetunió területén nem számítanak szokatlannak az ehhez hasonló átnevezések. A kazah főváros új elnevezése ellen azonban több ezren tiltakoznak: egy internetes petícióhoz csütörtökig több mint 37 ezren csatlakoztak. A kezdeményezés célja, hogy elérjék, hogy a kérdésben népszavazást tartsanak a mintegy 18 millió lakosú országban.

A Kazinform kazahsztáni állami hírügynökség az eddigiekben azonban nem közölt jelentést tiltakozásokról, arról viszont igen, hogy egyre több kazahsztáni város tervezi főutcáját Nazarbajev után elnevezni.

Akmola, a későbbi Asztana, 1997 decemberében lett az új kazah főváros Almati helyett. A város Almatitól több mint ezer kilométerre északra, a közép-ázsiai sztyeppéken fekszik. Nazarbajev akkoriban kifogásolta, hogy Almati túlzsúfolt, túl közel van Kínához és a földrajzi fekvése miatt földrengések fenyegetik.

Asztana jelenlegi neve annyit jelent kazahul, hogy főváros. Korábbi neve, Akmola "fehér sírt" jelentett, és Nazarbajevnek az sem tetszett, hogy a nevét a sajtóban gyakorta ízléstelen dolgokkal párosították. Azért kellett a nevét megváltoztatni, hogy - mint mondta - "megfelelő kép alakuljon ki egy új, független állam új fővárosáról".