Előd
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Az űrből is látszott a kínai vegyi üzem robbanása

2019-03-22T023531Z 400334559 RC1FC0F13A40 RTRMADP 3 CHINA-BLAST
2019.03.22. 05:21

Negyvennégyre emelkedett a Kína keleti részén található Csiangszu tartományban lévő vegyi üzemben történt robbanás halálos áldozatainak a száma, és több mint hatszázan megsérültek – közölte pénteken a kínai sajtó nyomán az MTI.

Korábban hat halottról lehetett tudni.

Cao Lu-pao, Jencseng város polgármestere reggel sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy a műtrágyát és  növényvédő szereket előállító üzemben történt baleset sérültjei közül harmincketten kritikus, ötvennyolcan pedig súlyos állapotban vannak.

A városi vezető szerint Csang Csin-jüe, a Tiencsiaji vegyiipari üzem területi igazgatója is megsérült a robbanásban, őt is kórházban ápolják.

Értesülések szerint hatszáz negyven embert láttak el különböző fokú sérülésekkel a térség tizenhat kórházában.

A Tiencsiaji vegyi üzemben akkora erejű robbanás történt, hogy a kínai földrengés-felügyelet jelzőállomása figyelmeztetést adott ki, miután műszereik gyenge, 2,2-3,0 erősségű földrengést jeleztek. A tűzgolyót a kínai sajtó beszámolója szerint a műholdakról is látni lehetett. A környékbeli lakóházak és egy iskola ablakai is betörtek, többtucatnyi autóban esett kár.

Egy, az interneten közzétett felvételen látható, hogy a robbanást követően az üzem környékét fekete füst lepte el.

A tűz átterjedt a környező gyárakra. A sajtó úgy tudja, gyerekek is megsérültek egy környékbeli óvodában.

További robbanások és esetleges vegyianyag-szivárgások miatti elővigyázatosságból mintegy ezer lakost evakuáltak a térségből.

A baleset okát egyelőre vizsgálják, de a több mint harminc - részben gyúlékony - szerves vegyületet előállító üzemet már többször elmarasztalták és meg is bírságolták a munkabiztonsági előírások megsértése miatt - írja az angol nyelvű China Daily hírportál.

(Borítókép: A kínai Tiencsiaji vegyiipari üzem területen történt robbanás, Jencseng városában 2019. március 21-én. Fotó: China Stringer Network / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport