Hárman akarják Észak-Macedónia államfői posztját

2019.03.22. 13:01

Három elnökjelölt indulását erősítette meg a macedón választási bizottság, az április 21-én esedékes észak-macedón elnökválasztáson.

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a NATO-tagságért felelős főtárgyalót, Sztevo Pendarovszkit indítja, akit a kormánykoalíció ártjai támogatnak, beleértve a kétmilliós ország ötödét adó albánság képviseletében fellépő DPA-t és Alternativát.

Igaz, így is indul albán ellenjelölt: Blerim Reka, az ország brüsszeli nagykövete az ellenzéki albán BESA és a Szövetség az Albánokért (AA) támogatásával.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) meglepte szavazóbázisát azzal, hogy egy nőt, Gordana Sziljanovszka-Davkovát jelölte az államfői posztra – írta az MTI.

Ezzel ő az első női elnökjelölt az ország történetében. A párton kívüli egyetemi tanár jelölését azért támogatta a VMRO-DPMNE, mert az értelmiségiek közül ő ellenezte a legerőteljesebben az ország nevének megváltoztatására vonatkozó görög–macedón megállapodást, amely a jobboldal szerint elfogadhatatlan.

Gjorge Ivanov hivatalban lévő államfő mandátuma május 12-én jár le, és mivel már két elnöki időszakot kitöltött, nem indulhat újra.

A köztársasági elnököt az 1,8 millió szavazásra jogosult állampolgár közvetlen, titkos szavazással választja meg öt évre.

A választás első fordulóját április 21-én tartják, és ha egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie a voksok több mint felét, akkor a két legtöbb szavazatot kapó jelölt május 5-én mérheti össze erejét a második fordulóban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla