Oroszország hat évre ítélt egy ukrán fiút terrorizmusra való felbujtás miatt

2019.03.22. 15:17

Hat év szabadságvesztésre ítélte az észak-kaukázusi körzeti katonai bíróság pénteken a 19 éves ukrán Pavlo Hribet, aki a vád szerint 2017-ben arra próbált meg rávenni egy Szocsiban élő diáklányt, hogy terrorcselekményt kövessen el a saját ballagási bankettjén.

Pavlo Hrib
Pavlo Hrib

Hribet 2017. augusztus 24-én Fehéroroszországban fogták el, és Krasznodarban tartották fogva. A fiatal a nyomozás megállapítása szerint 2017 márciusa és májusa között online levelezésben állt egy végzős szocsi lánnyal, akit arról győzködött Ukrajnából, hogy robbantson fel egy házi készítésű pokolgépet a június 30-án megrendezett köziskolai banketten, majd hagyja el Oroszországot.

Arról, hogy hogyan kell összeállítani és elhelyezni a robbanószerkezetet, a vádirat szerint az elítélt tájékoztatta a diáklányt. Hrib a bűncselekmény elkövetésekor az Ukrán Nemzetgyűlés - Ukrán Nemzeti Önvédelem (UNA-UNSZO) elnevezésű szélsőséges nacionalista szervezet tagja volt.

Hrib ügyvédje, Marina Dubrovina közölte, hogy ügyfele határozatlan idejű éhségsztrájkba lépett, amiért a fogva tartása alatt nem részesítették orvosi ellátásban, és nem engedték, hogy ukrán orvosok vizsgálják meg. Az elítélt korábban többször is panaszkodott az egészségi állapotára. Csütörtökön felfüggesztették a tárgyalást, és mentőt hívtak hozzá a bíróságra, mert hányingerre panaszkodott. Dubrovina szerint a kiérkező orvos idült gyomorhurutot és akut légúti vírusfertőzést állapított meg nála.

Vaszilij Pritula ukrán orvos megállapította, hogy Hrib állapota romlott az eljárás során. A büntetőeljárásokat nyomon követő, az észak-kaukázusi régióban működő megfigyelő bizottság a TASZSZ orosz hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az elítéltet, aki megelőző kezelés keretében gyógyszert szed, többször is megvizsgálták, mások mellett a rosztovi orvosi egyetem szakértői is.

Hrib jogi képviselője pénteken fellebbezést helyezett kilátásba a Rosztov-na-Donuban kihirdetett ítélet ellen.

Az Európai Unió az ukrán férfi azonnali szabadon engedését követeli, és kérik, hogy Hrib megkapta a létfontosságú orvosi kezeléseket, mert szerintük súlyos beteg. Azt mondják, mindaddig, amíg őrizetben marad, lehetővé kell tenni az ukrán orvosoknak Hrib meglátogatását és vizsgálatát az Európai Emberi Jogok Bíróságának ítéletében előírtak szerint. (MTI)  • Tippek
  • Biztosítás