Sokallja a menedékkérők órabérét az osztrák belügyminiszter

2019.03.25. 12:39

Herbert Kickl osztrák szabadságpárti belügyminiszter legújabb javaslata szerint a jövőben egységesen 1 euró 50 centes órabért kellene fizetni a menedékkérőknek Ausztriában, írja az MTI.

Indoklásában a miniszter elsősorban azt kifogásolta, hogy a menedékkérők helyenként túl magas órabért kapnak az általuk végzett, többnyire kisegítő jellegű munkáért. Szerinte a migránsok esetenként jobban kereshetnek, mint a katonai, illetve a civil szolgálatot teljesítő osztrákok: vannak olyan megbízók, akik akár öt eurónál is többet fizetnek nekik óránként.

Javaslata szerint Ausztria-szerte egységesen 1,50 euró órabért kellene fizetni a menedékkérőknek, "és semmiképpen nem többet".

Az országban a migránsok a menedékkérelem benyújtása után a településeken működő intézményekben, gazdaságokban, például kerti vagy háztáji gazdaságban, szállítmányozó cégeknél dolgozhatnak kisegítő munkásként. A menedékkérőknek járó alapellátást továbbra is megkapják, munkájukat pedig órabérben fizetik. Az órabér összegét mindeddig a megbízó állapította meg. Egy menedékkérő - ha meg akarta tartani a neki járó alapellátást is - havonta legfeljebb 110 eurót kereshetett, családtagjai után pedig további 80 eurót.

Sebastian Kurz kancellár -jelezte, hogy támogatja a kisebb koalíciós partnert képviselő miniszterének kezdeményezését. Az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva arra emlékeztetett, hogy 2016-ban külügyi és integrációs miniszterként ő maga is tett erre vonatkozó javaslatot, amelyet azonban az akkori kormány nem fogadott el. Kurz akkor kötelező közhasznú munka, úgynevezett "egyeurós munka" bevezetését javasolta a migránsok számára.

Az ellenzéki pártok bírálták a mostani javaslatot. Szerintük az órabér csökkentése nehezítené a menedékkérők integrációját. A most bejelentett tervezetet következő lépésként szakvéleményezik, várhatóan négy hét múlva készülnek el a szakértői vélemények.  • Tippek
  • Babaváró hitel