Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az EU megszünteti a földközi-tengeri migránsmentő tengeri járőrözést

2019.03.26. 23:23

Az EU megszünteti a tengeri járőrözést, amellyel a Földközi-tengeren átkelni akaró migránsok ezreit mentették eddig ki, közölte a Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ezzel egyidejűleg a légijárőrözést viszont erősíti majd.

A dolog technikai háttere, hogy az eddigi tengeri járőrözés alapját adó Sophia Műveletnek vége van, és Olaszország ellenkezése miatt nem tudtak a folytatásról megegyezni. Az olaszok ugyanis azt mondták, hogy nem fogadják be többé az EU-s hajókkal a tengeren kimentett embereket, és a spanyolok, franciák és németek is jelezték, hogy nem akarnak a kimentett emberek célországai lenni. A civil mentőhajókkal mentett embereket már korábban visszautasították az olaszok.

A Sophiáról már tavaly is voltak viták, itt írtunk róla.

A tengeri embercsempészetet visszaszorítani igyekvő, eddigi Sophia Művelet vasárnap jár le, innentől további hat hónapig folytatódik még ugyan, de hajók nélkül, inkább a légijárőrözésre koncentrálva, Líbiával megegyezésben. A Reuters forrásai szerint magát a műveletet senki nem akarta teljesen megszüntetni, úgyhogy ez volt az egyetlen lehetőség a folytatásra. A döntésre szerdán az összes EU-s kormánynak rá kell bólintania. 

Az ENSZ adatai szerint tavaly 2300 ember fulladt vízbe a tengeren való átkelés közben. Szintén az ENSZ adatai szerint 2018-ban 141500 ember érkezett Európába a tengeren.