Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Sötétbe borult Venezuela, munkaszüneti napot hirdettek

2019.03.26. 17:20

Venezuela csaknem egésze sötétségbe borult egy újabb áramkimaradás során, az ország területének 88 százalékán, 23 államból 18-ban tapasztaltak áramkimaradást, írja az MTI az NTN24 dél-amerikai műsorszolgáltató és a NetBlocks internetes megfigyelőre hivatkozva. 

Hétfőn kétszer is áramkimaradás volt, az első kora délután, míg a második este, körülbelül két órával az után, hogy helyreállították a szolgáltatást.

További olvasnivalók

Akit érdekel, Venezuela hogy jutott el idáig, ezt a podcastet hallgassa meg. Itt az előző nagy áramszünetről írtunk hosszabban, itt pedig a venezuelai válságról írt cikkünk aktáját érik el. 

Az országos áramszünetre tekintettel a hatóságok kedden munkaszüneti napot hirdettek, és az iskolákban is oktatási szünetet rendeltek el. Helyszíni beszámolók szerint Caracas utcái elnéptelenedtek, bár a reggeli órákban sokan dolgozni indultak, nem tudván a kormányzat Twitter közösségi portálon is közölt döntéséről.

A fővárosban az üzletek zárva tartottak, s a caracasi nemzetközi repülőtér is sötétségbe borult, ami miatt az utasok a légi kikötőben rekedtek. Szemtanúk beszámolói szerint Caracas mellett a nyugati fekvésű városokban, köztük Maracaibóban és Barquisimetóban, de az ország közepén található Valenciában sem volt áramszolgáltatás kedden.

A kormány az előző alkalomhoz hasonlóan az Egyesült Államokat tette felelőssé a történtekért. Televíziós beszédében Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Marco Rubio amerikai szenátort, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót és Mike Pompeo külügyminisztert bírálta, a "balszerencse, a romlottság és a bűn hármasának" nevezve őket. Rodríguez szerint a szóban forgó amerikai tisztségviselők tervet dolgoztak ki, hogy miképp árthatnának a venezuelaiaknak.

Jorge Rodríguez kommunikációs miniszter azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőműveinek egyikét, a Venezuelában található Guri-gátat érte támadás. A tárcavezető biztosította a lakosságot: a kormány mindent megtesz, hogy győzzön az áramháborúban, és nyugalmat, illetve bizalmat kért a venezuelaiaktól.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetője, aki januárban az ország ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát, Nicolás Maduro államfő rezsimjét okolta a történtekért. "Hazudnak, hogy ne kelljen elismerniük felelősségüket ebben a gyilkos válságban" - írta a Twitter közösségi portálon Guaidó. Az ellenzéki vezető szerint az első áramszünet legalább 17 államot és az ország 57 százalékát érintette.

Legutóbb három héttel ezelőtt, március 7-én volt országos áramszünet Venezuelában, amely mintegy 100 órán át tartott. Maduro akkor azzal vádolta az Egyesült Államokat és a támogatását élvező venezuelai ellenzéket, hogy kibertámadást hajtott végre az áramszolgáltatási rendszer ellen. Guaidó és Washington viszont az évek óta tartó rossz gazdálkodást és a korrupciót tette felelőssé az elektromos infrastruktúra összeomlásáért. A súlyos gazdasági válsággal szembesülő Venezuelában az elmúlt években is gyakoriak voltak az áramszünetek.