Visszautasítja a „brüsszeli migránskártyázás” vádját az Európai Bizottság

2019.03.27. 16:19 Módosítva: 2019.03.28. 03:04

Nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is, jelentette ki Natasha Bertaud. Az európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben az MTI tudósítása szerint a Magyarországon elfogott, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi magyarországi büntetőeljárására vonatkozó – elsősorban a magyar kormánymédiától érkezett – kérdésekre válaszolt.

Bertaud arra is emlékeztetett, hogy a pénzzel előre feltöltött bankkártyákkal a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem.

A bankkártyákkal kapcsolatban elmondta, nincs információjuk arról, hogy az érintett, az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésben való részvétellel vádolt szíriai részesült-e, vagy sem ilyen kedvezményben. A kártyák lehetővé teszik tulajdonosuk azonosítását és azt, hogy mikor és hol, valamint hogy mire használták őket - emelte ki a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem, az emberek biztonságának szavatolása az Európai Bizottság legfontosabb prioritásai közé tartoznak, amelyeket érintően a testület már számos javaslattal állt elő.

Minden unióba érkező ember mélyreható biztonsági ellenőrzésen esik át, amelyet egyebek mellett a külső határok közelében felállított ellenőrzőállomásokon dolgozó határőrök, rendőrök vagy a parti őrség emberei végeznek

– közölte Natasha Bertaud.

Natasha Bertaud
Natasha Bertaud
Fotó: europa.eu

Elmondta azt is, hogy az Európai Unió anyagilag és gyakorlati eszközökkel is segíti a migrációs nyomással küzdő görög hatóságokat. A támogatások felhasználását, a vonatkozó programok menetét, valamint az esetleges visszaélést vagy helytelen felhasználást több uniós intézmény is szigorúan ellenőrzi. Hozzátette továbbá,

az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagországok nemzeti hatóságai által folytatott eljárásokban, azokról információval nem rendelkezik.

Megírtuk, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség pénteken terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városban - bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából - egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert az megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint a férfi ezekben a kivégzésekben vett részt.

Kelen László, a férfi ügyvédje az M1 aktuális csatornának korábban nyilatkozva elmondta, védence Görögországban kapta a bankkártyát, és havonta utaltak rá pénzt. Ezután Halász János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület keddi ülését követő sajtótájékoztatón már közölte, kiderült, hogy „brüsszeli migránskártyával" rendelkezett a férfi.

A "migránskártyák", azaz a menedékkérőknek jutatott, csak bizonyos dolgokra költhető támogatás körüli politikai vitákról  itt írtunk,  magáról a támogatási formáról pedig  itt olvashatnak bővebben.

Összehangoltan kérdezgettek, egy bolgár újságíró kiakadt 

Az MTVA és a HírTV kérdezték egymás után a bizottság szóvivőit, hogy nem tartják-e veszélyesnek az Európai Unió által pénzzel támogatott görögországi menekültügyi eljárást, amelyben a férfi menekültstátuszt kaphatott. Érdeklődtek, hogy a bizottság továbbra is biztonságosnak tartja-e azt a rendszert, amely anonim bankkártyákat ad a Görögországban regisztrált menedékkérőknek.

Az EurActiv bolgár újságírója, Georgi Gotev csöndben hallgatta a percekig tartó beszélgetést, aztán szót kért, és megjegyezte: 

Tudják, én egy totalitariánus rendszerben éltem, és nagyon felkavar, hogyha a sajtótermet kormányzati célokra használják föl. Biztos vagyok benne, hogy érti, mire célzok. Köszönöm.

A bizottság egyik vezető szóvivője, Alexander Winterstein ezzel zárta le a témát: „Nézze, a sajtóterem nyitva áll a regisztrált újságíróknak. Fogadjuk a kérdéseket, az önök feladata, hogy véleményt formáljanak ezekről a kérdésekről, a miénk az, hogy válaszoljunk rájuk, önök pedig értelmezzék a válaszokat.” Az összes kérdést és választ tartalmazó teljes videót itt nézheti meg angolul.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Hírek
  • Megtakarítás