Tartott a fertőzésektől, ezért húzta el a pápa a kezét a kézcsók elől

2019.03.28. 16:32 Módosítva: 2019.03.29. 10:45

Nagy vihart kavart a napokban, hogy Ferenc pápa Olaszország egyik legfontosabb zarándokhelyén, Loretóban nem hagyta, hogy az eléjáruló hívek megcsókolják a kezét. Az egyik oldal szerint a pápa gorombán viselkedett, a másik szerint viszont éppen ellenkezőleg, így akarta jelezni azt, hogy nem érdemel különleges elbánást.

Ezzel szemben kiderült, hogy sokkal prózaibb oka volt annak, hogy a pápa miért húzta el a kezét.

"A szentatya indíttatása igen egyszerű volt: a higiénia" - mondta a vatikáni szóvivő Alessandro Gisotti újságíróknak. "Nem a saját, hanem az emberek megfertőzését akarta elkerülni".

A püspök, illetve a pápa gyűrűje megcsókolása évszázadok óta hagyomány, a tisztelet és az engedelmesség jele.

Gisotti elmondta, hogy Ferenc pápa sokkal jobban szereti a gyűrűcsókot kis csoportokban, ahol a fertőzésveszély kisebb, mint ahogyan szerdán tette, amikor maroknyian üdvözölték az általános kihallgatása után. Többen meghajoltak megcsókolni a gyűrűjét, és a pápa ezúttal nem húzta el a kezét.

Ferenc pápáról tudni, hogy szívesen magához öleli a kisbabákat, akiket csókra nyújtanak neki és - fittyet hányva a fertőzésre - iszik az idegenek által felkínált kulacsokból, amikor bent áll vagy kiszáll a pápamobiljából.

(MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás