Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A máltai haditengerészet visszavette az irányítást a migránsok által eltérített hajón

2019.03.28. 08:37 Módosítva: 2019.03.28. 08:55

A máltai tengerészet jelentése szerint csütörtökön a speciális egységének sikerült átvennie az irányítást az eltérített olajszállítón - írja a DW.com. A hajót a máltai kikötőbe kísérték, ahol a rendőrök megkezdték a nyomozást. 

A török tulajdonú olajszállító több mint száz embert mentett ki a Földközi-tengerből. A menekültek szerdán vették át az irányítást a hajó felett, a líbiai partoktól nem messze. Az eltérített hajóval Máltára akartak eljutni. 

A menekültek nem akartak a líbiai menekülttáborba kerülni, ahol gyakran bántalmazzák, rabszolgamunkára kényszerítik és éheztetik az embereket. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdán a Twitteren kalóztámadásnak nevezte a tankerrel történteket. Hozzátette, "a migránsok elfelejthetik, hogy Olaszországba jöjjenek".

Miután a hajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vett 5 embert a hajó fedélzetén tartózkodó 108 migráns közül, írja az MTI. A gyanú szerint ők voltak azok, akik a felkelést vezették - közölte egy neve elhallgatását kérő hivatalos forrás a dpa német hírügynökséggel.

A forrás azt is közölte, hogy a hajóról bilincsben vezették el a gyanúsítottakat, akik csekély ellenállást tanúsítottak, amikor a máltai fegyveres erők a hajóra szálltak.

A hajó kapitányának rádión keresztül sikerült kapcsolatba lépnie a máltai fegyveres erőkkel. A kapitány jelezte, hogy a hajó nem az ő irányítása alatt áll, mert migránsok egy csoportja megfenyegette őt és a legénységet, hogy Málta felé menjenek.

A máltai hadsereg egy különleges egységét küldték a hajóra, akik biztosították, hogy a jármű visszakerüljön a kapitány irányítása alá. Joseph Muscat máltai kormányfő a Twitter közösségi portálon gratulált a máltai fegyveres erőknek a sikeres művelethez.

A máltai kormány szóvivője közölte, hogy a tengerből kimentett migránsok között 77 férfi, 19 nő 12 gyerek volt.