Tüntetők próbáltak meg betörni az albán parlamentbe

2019.03.28. 18:04

Ellenzéki tüntetők próbáltak meg csütörtökön behatolni az albán parlament épületébe, de a rendőrök útjukat állták, aztán összecsapások törtek ki. A tiltakozók a kormány lemondását és korai választások kiírását követelik. 

A szerb hírügynökség szerint a tüntetők a parlamenttől a belügyminisztérium épületéhez vonultak, hogy követeljék az előző tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon bocsátását, majd egyes tiltakozók fekete spray-vel fújták le az épületet. A Tanjug szerb hírügynökség értesülései szerint több rendőr is megsérült.

A tüntetés során beszédet mondtak ellenzéki vezetők és mások. "Legfőbb feladatunk a bűnözői kormány megdöntése" - mondta Lulzim Basha, a PD vezetője, aki balkáni Madurónak" nevezte Edi Rama kormányfőt

Az ellenzék korrupcióval vádolja Ramát és a PS-t, amely állításuk szerint kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel. A PD parlamenti csoportjának tagjai február közepén bejelentették lemondásukat képviselői mandátumukról annak érdekében, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni a kormányra az ellenzéki célok elérése érdekében. Ellenzéki tüntetők az eset óta többször is megpróbáltak betörni kormányzati épületekbe, a rendőrség azonban könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a tömeget.

A csütörtöki a hetedik ellenzéki vezetésű tüntetés volt az elmúlt hat hétben, és az ellenzék szerint tüntetni fog minden egyes alkalommal, ahányszor a parlament heti ülést hív össze. (MTI)  • Tippek
  • Biztosítás