Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

5-600 euróért árulják a román medvebocsokat a neten

2019.03.29. 16:28 Módosítva: 2019.03.29. 18:48

Vizsgálatot indított a Hargita megyei rendőrség, miután olyan hírek jelentek meg a román médiában, hogy Székelyföldön elterjedt az orvvadászat és a medvecsempészet, medvebocsokat például interneten keresztül is árulnak.

A vizsgálatot azt követően indították meg, hogy egy férfi medvetámadás következtében meghalt Kőrispatakon. A Pro TV román kereskedelmi televízió egy riportot készített, ami felhívta a figyelmet arra, hogy medvecsempészek és orvvadászok akár medvebocsokat is megpróbálnak elfogni, hogy pénzért eladják őket. A tévécsatorna a kőrispataki esetet is összefüggésbe hozta a medvecsempészettel, és felvetette annak lehetőségét, hogy az életét vesztett férfi az anyamedve két bocsát akarta elvenni. A rendőrség még vizsgálja a haláleset körülményeit.

A csatorna megkeresett egy Csíkszeredában letelepedett olasz férfit, aki állítólag két medvebocsot árult az interneten. A férfi úgy nyilatkozott, hogy egy példány 500-600 euróba (160-190 ezer forint) kerül. A férfi azt állította, hogy csak egy bocsa volt, de azt is a balánbányai Medve-visszavadító Központba küldte ingyen.

A rendőrség előzetes vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, bűncselekmény történt-e. Balla Izabella, a Hargita megyei környezetvédelmi őrség vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, bűncselekménynek számít a védett vadállatok befogása vagy elejtése. A törvény szerint a medvék is védett állatnak számítanak Romániában.

Tavaly év elejétől idén február végéig a Hargita megyei rendőrségen 10 orvvadászati ügyben állapították meg bűncselekmény elkövetését.