4 év alatt 730 ezer migránst mentett meg az EU a Földközi-tengeren

2019.03.31. 08:48 Módosítva: 2019.03.31. 09:14

Az Európai Unió 730 ezer, a Földközi-tengeren bajba jutott migráns kimentésében segédkezett 2015 óta – írja az MTI az Európai Bizottság adataira hivatkozva.

000 1DL093
Fotó: Handout

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos az Európai Parlamentnek írt levelében aláhúzta: az EU és tagjai számára továbbra is elsődleges fontosságú az emberéletek megóvása. A biztos jelezte, hogy a civil szervezetek kulcsszerepet játszottak a földközi-tengeri mentőakciókban, és tevékenységüket nem szabadna bűncselekménynek beállítani.

Avramopulosz ugyanakkor felszólította a tengeri mentőakciók résztvevőit, hogy tartsák be a vonatkozó nemzetközi szabályozásokat, és tevékenységükkel ne járuljanak hozzá az embercsempészek üzletmodelljének fennmaradásához.

Az EU a héten felfüggesztette a Sophia nevű, embercsempész-hálózatok felderítését végző missziója keretében tevékenykedő hajói járőrözését a Földközi-tengeren, miután a tagállamok nem tudtak megegyezni a megmentett migránsok elosztásáról. A hat hónappal meghosszabbított misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni.

A mentőakciók ellenére továbbra is sokan nem élik túl a tengeri átkelést, 2015 és 2018 között körülbelül 15 ezren vesztek oda. A legrosszabb évben, 2016-ban több mint 5 ezer, tavaly már "csak" 2262 ember fulladt a Földközi tengerbe az UNHCR adatai szerint, vagyis a számok kezdenek visszaállni a menekültválság előtti szintjükre.   • Hírek
  • Bankszámla