Szombat éjszaka négy embert is megkéseltek Londonban

2019.03.31. 15:15

Szombat este és vasárnap délelőtt között négy embert késeltek meg Londonban, közülük kettő válságos állapotban van. A támadás mind a négy esetben ugyanúgy zajlott le: az áldozatok egyedül sétáltak, a támadó hátulról közelítette meg őket, majd hátukon késelte meg őket.

Előbb egy 45 éves nőt késeltek meg szombat este hét körül, az ő állapota kritikus, majd négy órával később nem egészen egy kilométerrel arrébb egy férfit ért támadás, akinek sérülései nem életveszélyesek. Alig másfél kilométerrel arrébb, vasárnap hajnali négykor egy 23 éves fiút szúrtak le az egyik metróállomás lejáratánál, őt is életveszélyes sérüléssel szállították kórházba. Az utolsó támadás vasárnap reggel háromnegyed tíz körül történt.

A BBC szerint a nyomozók egy sötét ruhákat viselő, nyurga fekete férfit kerestek. Egy férfit őrizetbe vettek, még vizsgálják, hogy mind a négy támadás mögött ugyanaz a személy áll-e. A hatóságok szerint nem terrortámadás történt, az áldozatokat véletlenszerűen választották ki.

A támadások után az utcákra jóval több rendőrt vezényeltek ki, akik nagyobb mozgási területet kaptak a motozásokban és átkutatásokban. Megállíthatnak bárkit és bármilyen járművet, hogy átkutassák azokat, írja a Sky News.

Az utóbbi években több tucat áldozatot követeltek a késelések.

A Sky News szerint

2019-ben már 48 embert késeltek halálra Nagy-Britanniában. 

A rendőrség szerint a késelések elszaporodása egy olyan országban, ahol nehéz fegyverhez jutni, több tényezőre vezethető vissza, ezek között van

  • a kábítószeres bandák közötti vetélkedés,
  • a fiataloknak nyújtott támogatások csökkentése,
  • a közösségi médiában megjelenő provokációk.

És a gyilkossággal végződő összetűzések, támadások jellemzően – de nem kizárólag – a szegényebb lakónegyedekben fordulnak elő.

A tragédiákért sokan a konzervatív kormányzatot tartják felelősnek, ugyanis 2010, azaz a tory kormányzás kezdete óta mintegy 20 ezerrel csökkent az Angliában és Walesben szolgálatot teljesítő rendőrök száma, és a rendőrségi költségvetésben is voltak megszorítások. Ez az összefüggés akkor terebélyesedett valódi botránnyá, amikor a rendőri vezetők erélyesen cáfolták Theresa May kormányfő állítását, miszerint nincs összefüggés a késeléshullám és a rendőrök száma között – ráadásul a Sky News közvélemény-kutatása szerint a választók 77 százaléka a rendőrség álláspontjával értett egyet.

A kormány ezért több fronton is fellépett:

  • a kabinet kedden válságtanácskozást tartott;
  • a védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy kész a hadsereget a rendőrség segítségére vezényelni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport