Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A távozó szlovák államfő új pártot alapít, a parlamenti választásra készül

2019.04.03. 12:35 Módosítva: 2019.04.03. 12:35

A Facebookon és egy új honlapon kitett videóban jelentette be Andrej Kiska leköszönő szlovák elnök, hogy új pártot alapít. Kiska elnöki ciklusa június 15-én ér véget, akkor veszi át a helyét a vasárnap megválasztott Zuzana Čaputová. Kiska is a volt polgárjogi aktivistát támogatta a kampányban.

Kiska pártalapítási ambíciói már régóta találgatások tárgyát képezték a szlovákiai közéletben, holott szinte napra pontosan két éve ő maga jelentette be, hogy nincs ilyen szándéka és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem. Kiska akkoriban botrányba keveredett: kiderült róla, hogy állami költségen több százmillió forintos, államfői teendőihez nem kapcsolódó repülőutakat tett.

Miután azonban bejelentette, hogy nem indul újra az elnökválasztáson, és egy ciklus után távozik, megint sokan úgy gondolták, hogy ezzel a 2020-as parlamenti választásokra akar készülni. Kiska három nappal az elnökválasztás második fordulójának megtartása után jelentette be, hogy mégis pártot alapít.

„Ezeket a választásokat megnyertük. Most a parlamenti választást kell megnyernünk. Ezért pártot alapítok" – mondta szerdai videóüzenetében Kiska. Leszögezte, hogy az államfőnek pártatlannak kell lennie, ezért majdani pártjával kapcsolatos további információkat csak megbízatásának lejárta után teszi majd közzé. „Szlovákia változást akar" – hangsúlyozta Kiska, aki a 2014-es elnökválasztáson ugyanúgy politikai újoncként indult, mint a mostani választás győztese, Čaputová. Az új elnök a megválasztása után szintén azt mondta, hogy Szlovákia változást akar.

Bár Kiska nem árult el több konkrétumot, a majdani párt lehetséges nevére utalhat a távozó államfő új weboldalának címe és hashtagja, a #jenasviac (többen vagyunk).

A pozsonyi sajtóban korábban nemcsak Kiska pártalapításáról voltak találgatások, a lehetőségek között felmerült az, hogy távozása után beléphet valamelyik nemrégiben alapított liberális pártba vagy összefoghatja őket. Az egyik ilyen párt a Progresszív Szlovákia, amelyiknek jelöltjeként Čaputová indult az államfőválasztáson. Ennek a pártnak fél évvel ezelőtt még alig volt kimutatható a támogatottsága, de az egyik eheti felmérésben az szerepelt, hogy a másik hasonló, Együtt (Spolu) nevű minipárttal választási koalícióra lépve a legerősebb lenne a jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) után, írja az MTI.