Egy líbiai hadúr megindította csapatait Tripoli ellen

2019.04.04. 18:50 Módosítva: 2019.04.05. 13:15

Halifa Haftár tábornok csütörtökön utasította a parancsnoksága alatt álló kelet-líbiai hadsereget (LNA), hogy vonuljon Tripoli ellen, s tisztítsa meg a líbiai fővárost a fegyveres csoportoktól - közölte az MTI helyi források alapján.

Ma megkezdjük a Tripoli felszabadítása fedőnevű hadműveletet.

Fájez esz-Szarrádzs, a nemzetközileg elismert kormány miniszterelnöke csütörtökön a legmagasabb fokú riadókészültségbe helyezte a tripoli vezetéshez hű erőket, s jóváhagyta a légierő bevetését is a "civil lakosság védelmében".

LNA katonai konvoj 2019 április 4-én
LNA katonai konvoj 2019 április 4-én
Fotó: AFP

Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, az ország nyugati részén található Tripolit és térségét elvileg a nemzetközileg elismert Nemzeti Egységkormány irányítja, de még a főváros biztonságát sem mindig tudja szavatolni. Az ország keleti felét Tobruk központtal egy Halifa Haftár tábornok bábáskodásával létrejött "Képviselőház" irányítja, mely fokozatosan kiterjesztette hatalmát az ország olajtermelésének 70 százalékát adó Szurti-medencére is, és már elérte a tunéziai határt is. Haftár egyébként érdekes figura; 

Kadhafi tábornokából lett CIA-ügynök, majd a Katar által finanszírozott iszlamistákkal leszámoló, az oroszokkal és a franciákkal is jó viszonyt ápoló helyi erősember.

A tripoli kormány ellenőrzése jórészt a Tripoli-Misráta-Szirt városok által kijelölt tengerparti régióra korlátozódik, ezt a területet igyekszik most Haftár délről és nyugatról ellenőrzése alá vonni. Helyi jelentések szerint a fővárostól délnyugatra lévő Garjánt csütörtök délelőtt ellenállás nélkül el is foglalták.

 Az országban 2011 óta igen jelentős erőt képviselnek különféle iszlamista milíciák, az Iszlám Állam egy időben még egy kisebb tartományt is ki tudott magának hasítani Szirt környékén. És bár ezt líbiai és nemzetközi összefogással sikerült megsemmisíteni, az IS a mai napig igen aktív Líbiában. Az ország 2018-ig az afrikai menekültek legfontosabb tranzitországának számított, a migránsok átengedésének gyakorlatát Olaszország a helyi törzsekkel és érdekcsoportokkal való megállapodás-sorozattal tudta megállítani.

Visszaszorították az első hullámot, az ENSZ-főtitkár a főszereplőknél kilincsel

Az éjjel Haftár csapatai, melyeket Abdesszálem al-Hasszi tábornok vezet, harc nélkül foglalták el a Tripolitól nyugatra fekvő biztonsági ellenőrző pontokat, és 27 kilométerre megközelítették a fővárost. Azonban péntek reggel egy, a közeli Závijából érkezett milícia ellentámadást indított, és visszaszorította a támadókat.

A nemzetközi szervezetek közben kétségbeesetten igyekeznek mérsékelni a konfliktust. Az éjszakát Tripoliban töltő António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken fog tárgyalni Halifa Haftárral, és leszögezte

Célom változatlan: elkerülni a katonai konfrontációt. Megismétlem, hogy a líbiai válságnak nem lehet katonai, csak politikai megoldása.

Az ENSZ pénteken bejelentette, egy konferenciát akar összehívni, melynek célja az országos választások megszervezése. A papíron jól hangzó elképzeléssel kapcsolatban azért érdemes megjegyezni, hogy Fájez esz-Szerrádzs, a nemzetközileg elismert egységkormány miniszterelnöke és Halifa Haftár tábornok pont a múlt hónapban találkoztak Abu-Dzabiban, hogy a hatalommegosztásról tárgyaljanak, de nem sikerült megállapodásra jutniuk. Ami a választásokat illeti, eredetileg tavaly decemberre írtak ki egy országos választást, de miközben a szavak szintjén mindenki nagyon támogatta, az állandó harcok, és az általános bizalmatlanság miatt a terv kútba esett. Mostanában egy júniusi alkalmat emlegetnek, de ennek sincs nagyobb realitása, mint a tavalyinak.  • Tippek
  • Babaváró hitel