Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Porosenko belement a drogtesztbe, vitázni fog Zelenszkijjel

2019.04.04. 20:12 Módosítva: 2019.04.04. 21:52

Petro Porosenko elfogadta Volodimir Zelenszkij rendhagyó kihívását – melynek része egy drogteszt is –, és kiáll ellene egy nyilvános vitára, írja az MTI.

Az ukrán elnökválasztás második fordulóját bő két hét múlva rendezik, a két aspiráns pedig vitázni fog. Ezzel kapcsolatban nem is maga a vita ténye az érdekes – bár Porosenko öt éve nem volt hajlandó vitázni –, hanem annak a módja. Az első fordulót magabiztosan megnyerő Zelenszkij ugyanis meglehetősen rendhagyó feltételeket szabott:

  • az eseményt a Kijevi Olimpiai Stadionban rendezzék meg,
  • valamennyi tévécsatorna közvetíthesse,
  • minden újságíró jelen lehessen,
  • továbbá előtte mindketten essenek át alkohol- és drogteszten.

Porosenko mindezt elfogadta, de Zelenszkij ezek után még egyet csavart a dolgon. 

felkérte a szavazáson harmadik helyen végzett, porosenkót korábban hazaárulással és választási csalással megvádoló Julia Timosenkót, hogy „pártatlanként" vezesse le a vitát közöttük. 

A regnáló ukrán elnök egyelőre nem reagált erre a felvetésre, de meglepő lenne, ha elfogadná Timosenkót – a korábbi miniszterelnök Porosenko heves bírálója, aligha lehetne pártatlannak nevezni. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a CSESZNO nevű civil szervezet lefotózta Timosenko pártjának (Haza) több képviselőjét a kijevi városi tanács csütörtöki ülésén, akiknek a mobiltelefonjára Zelenszkij kampánymatricája volt ráragasztva.