Szlovén Orbán-karikatúra miatt tiltakozik a kormány

2019.04.05. 12:27

Veszélyben Szlovénia szuverenitása – írta a Mladina főszerkesztője, miután a ljubljanai magyar nagykövet tiltakozott az Orbán Viktort náci karlendítéssel ábrázoló Mladina címlapja ellen. A március végén megjelent rajzon Orbánhoz dörgölőznek Szlovénia jobboldali politikusai is. A lap később elkészítette a címlap alternatív változatát, amelyen szivárványos zászló alatt áll Orbán, szlovén szövetségeseivel. 

7Hzlk5TUHzdIA5Dds.png

„Tiltakozom a magyar kormányfő ábrázolásmódja ellen” – állt Grega Repovž szerint Szilágyiné Bátorfi Edit levelében. A nagykövet szerint elfogadhatatlan egy ilyen karikatúra egy olyan ország vezetőjéről, amely az EU és a NATO tagjaként Szlovénia szövetségese.

A főszerkesztő szerint a levél remek bizonyítéka annak, mekkora szégyen az Európai Néppártnak (EPP), hogy nem zárta ki soraiból a Fideszt.

Az Európai Parlament legnagyobb pártszövetsége csak felfüggesztette a Fidesz tagságát – vagy nem függesztette fel, hanem jóváhagyta, hogy a Fidesz maga függessze fel, értelmezés kérdése.

A szavazásról szóló eseményt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón szórakoztatóipari rendezvénynek nevezte

Hasson oda a miniszter

A szóbeli jegyzékben – ez valójában egy írásos dokumentum diplomáciai minősítése – a nagykövet arra kérte a szlovén külügyminisztériumot, hogy

tegyen lépéseket a Mladina és más lapok újságíróival szemben, „elkerülendő a hasonló helyzetek kialakulását”

ismertette a levelet a lap.

A szlovén sajtóban terjeszkednek is a magyar kormányhoz köthető körök. Habony Árpádhoz köthetően – elsősorban a volt köztévés Schatz Péter révén – a Nova24Tv-t, valamint a Demokracija című hetilapot tulajdonolják. A két médium erős kampányt folytatott a szlovén választások idején az Orbán által favorizált párt, az SDS mellett. A pártnak végül nem sikerült megszereznie a hatalmat – írta tavaly év végén az Átlátszó.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM