Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Fokozódik a helyzet Líbiában: légi csapást hajtottak végre Tripoli külvárosában

2019.04.07. 13:04 Módosítva: 2019.04.07. 19:23

Néhány nappal azután, hogy Halifa Haftár tábornok megindította csapatait Líbia, fővárosa, Tripoli ellen, több nagyhatalom is úgy döntött, hogy kivonja egységeit az országból.

Az Egyesült Államok már megerősítette, hogy a fokozódó helyzet miatt áthelyezett egy kontingenst, míg India a szomszédos Tunéziába vezérelte át békefenntartóit. Ők azzal indokoltak, hogy a helyzet nagyon gyorsan fordult kifejezetten rosszra. 

Közben az ország keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftár tábornok hetven fegyveresét fogták el szombaton a nemzetközileg elismert egységkormányhoz hű erők a tripoli nemzetközi repülőtér közelében. Haftár tábornok Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök, egyik miniszterével ellentmondásban, továbbra is azt állítja, hogy az ő erői ellenőrzik a városközponttól 25 kilométerre fekvő, 2014 óta zárva tartó repülőteret.

Az AFP szerint Vasárnap délután már arról számoltak be Haftár erői, hogy légi csapást hajtottak végre Tripoli külvárosában. 

A kormány nem sokkal korábban közölte, akciót terveznek, hogy megvédjék a fővárost. 

Az egységkormány egészségügyi minisztere szerint 21 ember vesztette életét csütörtök óta a harcokban, és 27 másik megsebesült. Haftár szóvivője 14 elesett katonájukról tett bejelentést.

Az ENSZ líbiai képviselete vasárnap tűzszünetre szólította fel az ellenfeleket, hogy a harcok által érintett területekről ki lehessen menekíteni a sebesülteket és a civileket.

Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoksága bejelentette, hogy "a biztonsági helyzet fokozódó bonyolultsága és előre nem látható fejleményei miatt" kivonja Líbiából katonái egy részét. Ez a kisebb erő az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek ellen harcolt az észak-afrikai országban. Thomas Waldhauser parancsnok azt nem közölte a sajtóval, hogy hány katonát vonnak ki és hány marad.

A líbiai elnöki tanács szombaton bekérette Béatrice du Hellent, Franciaország Tripoli nagykövetét, hogy hivatalosan tiltakozzon amiatt, hogy Párizs támogatja a Haftár tábornok vezette fegyveres csoportok Tripoli elleni támadását - írta a Libya Observer, egy névtelenséget kérő kormányilletékesre hivatkozva.

A kormányilletékes azzal vádolta meg Franciaországot, hogy részt akar az ország kőolajkincse feletti ellenőrzésből, ezért szítja Haftár támogatásával a nyugat-líbiai harcokat. Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt. 

(BBC, AFP, MTI)