2500 embert vettek őrizetbe a hétvégi szudáni tüntetéseken

2019.04.08. 20:55

Hét ember meghalt és mintegy 2500 embert őrizetbe vettek a hétvégi kormányellenes tüntetéseken Szudánban, közölte a szudáni állami média hétfőn, az ország belügyminiszterének közlésére hivatkozva. A szudáni állami hírügynökség értesülései szerint a szudáni belügyminiszter arról beszélt a parlamentben, hogy a tüntetéseken 15 civil, valamint a biztonsági erők 42 tagja is megsérült, írta az MTI.

A demonstrációk december óta tartanak, a gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harmadik évtizede hatalmon lévő Besír távozását. A megmozdulások hétfőn is folytatódtak a fővárosban, Kartúmban.

Szemtanúk és aktivisták közlése szerint hétfőn a hadsereg megakadályozta, hogy a biztonsági erők feloszlassák a kormányellenes tüntetők többezres tömegét Kartúm központjában, nem messze a védelmi minisztérium épületétől. A beszámolók szerint a készenléti rendőrség és a titkosszolgálat emberei kisteherautókkal rontottak a tiltakozókra, miközben könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni a mintegy háromezres csoportosulást. A védelmi minisztériumot őrző katonák ugyanakkor a tüntetők védelmére siettek, és többször a levegőbe lőttek.

A biztonságiak erre visszavonultak anélkül, hogy tüzet nyitottak volna. A tömeg ez idő alatt szemtanúk szerint azt skandálta, hogy "A hadsereg velünk van" és "Egy nép, egy hadsereg". Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő úgy nyilatkozott a dpa német hírügynökségnek, hogy eközben három katona és számos civil is megsérült.

Omar el-Besír katonai hatalomátvétel után került hatalomra 1989-ben. 2010-ben és 2015-ben választásokat nyert. Mindeddig nem mutatta jelét annak, hogy hajlandó volna megválni a hatalomtól, de tett már olyan kijelentést, hogy változásokat csak békés úton, a szavazófülkékben lehet kezdeményezni. Januárban azzal vádolta meg a tüntetőket, hogy az "arab tavasz" felkeléseit próbálják utánozni, és figyelmeztette őket, ne próbálják káoszba sodorni az országot.

Az ország gazdasága 2011 óta gyengül, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól, amely így elvesztette olajkitermelésének háromnegyedét. Ez megfosztotta Kartúmot egyik devizaforrásától, a csökkenő valutatartalékok miatt pedig jelenleg korlátozzák a banki pénzfelvételt és a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Besír február 22-én egyéves időtartamra szükségállapotot hirdetett.



  • Hírek
  • Lakáshitel