Több ezren menekülnek el Tripoliból

2019.04.08. 07:48

Ellentámadást indítottak az ENSZ támogatását élvező líbiai kormányhoz hú erők a Halifa Haftár hadserege ellen, amely múlt csütörtökön indított támadást a főváros, Tripoli ellen. - írja az MTI. A Halifa Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) közölte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól és zsoldosoktól".

Ahmed al-Miszmari, az LNA szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Tripoli elleni offenzíva jól halad, és az LNA katonái nyomulnak a város felé. "A harc Tripoliért végső és eltökélt a terrorizmus kiirtásában" - mondta Miszmari, és azt állította, hogy kudarcba fulladt a kormányerők támadása a tripoli reptér visszaszerzésére. A kormányerők ugyanakkor továbbra is azt állítják, hogy ellenőrzésük alatt van az öt éve nem működő, a fővárostól 25 kilométerre lévő reptér.

Vasárnap több nagyhatalom is úgy döntött, hogy kivonja egységeit az országból: az USA a fokozódó helyzet miatt áthelyezett egy kontingenst, ami az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetek ellen harcolt az észak-afrikai országban. India a szomszédos Tunéziába vezérelte át békefenntartóit, aazzal indokolva a lépést, hogy a helyzet nagyon gyorsan fordult kifejezetten rosszra. 

Menekülnek a civilek Tripoliból

Az egységkormány egészségügyi minisztériuma szerint múlt csütörtök óta legalább 32 ember vesztette életét és mintegy ötvenen megsebesültek. Az áldozatok között sok a civil, de pontos számokat egyelőre nem közöltek.

Az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó hivatala hétfőn közölte: legalább 2200 ember menekült el a líbiai főváros déli részén zajló harcok elől, nagyon sokan viszont csapdába estek, és nem tudnak távozni. Az ENSZ a harcok fokozódásával arra számít, hogy a lakosság jelentős része menekülni fog. A helyszínen működő segélyszervezetek mintegy 210 ezer ember három hónapon keresztüli ellátására elegendő készletekkel rendelkeznek.

A szembenálló felek elengedték fülük mellett az ENSZ vasárnapi felhívását a humanitárius tűzszünetre. A világszervezet azt akarta elérni, hogy Tripoli déli peremkerületeiben tűzszünet lépjen életbe néhány órára, hogy ez idő alatt ideje alatt ki lehessen menekíteni a harcok által érintett területekről a sebesülteket és a civileket.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után az ország gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és a nemzetközi közösség most attól tart, hogy Haftár offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla