Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elutasították Erdoğanék kérését, nem számolják újra az isztambuli szavazatokat a kerületek zömében

2019.04.09. 05:10

A török legfőbb választási tanács elutasította a Recep Tayyip Erdoğan államfő vezette kormánypárt kérését, hogy számolják újra a helyhatósági választáson leadott összes szavazatot Isztambul kerületeinek zömében – közölte a tanács ülése után keddre virradóra a testület egyik kormánypárti tagja, írja az MTI.

Recep Ozel, a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) testületbeli képviselője közölte, az AKP azt kérte, hogy Isztambul 39 kerülete közül 31-ben számolják újra az összes voksot, de a tanács ezt elutasította. Csupán abba egyezett bele, hogy ismét összesítsék összesen 51 szavazóurna voksait 21 isztambuli kerületben. Egy-egy szavazóurna általában csupán néhány száz leadott szavazócédulát tartalmaz.

Ozel szerint az AKP kérvényezte az összes szavazat újraszámlálását a város Büyükcekmece kerületében, de a tanács erről még nem döntött. A többi kerületben még tart az újraszámlálás.

A március 31-i helyhatósági választás nem hivatalos végeredménye szerint Ekrem Imamoglu ellenzéki jelölt szerezte meg az isztambuli főpolgármesteri széket, de csak nagyon szoros versenyben győzte le az AKP jelöltjét, Binali Yildirimet. Az AKP-s induló csupán mintegy 25 ezer vokssal maradt el az ellenzéki kihívótól: Yildirim a szavazatok 48,55, míg a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként induló Imamoglu a 48,80 százalékát kapta meg.

A múlt hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be az isztambuli eredmény ellen, majd az elmúlt napokban a szavazatok egy részét már újraszámolták. Ezt követően a párt bejelentette, hogy ismét kérelmezi a legfőbb választási tanácsnál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó. Erdoğan hétfőn ugyancsak arról beszélt, hogy az isztambuli szavazáson „szervezett bűncselekmények” történtek.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-től, mint Isztambulban Mindkét várost közel negyedévszázadon át vezette az AKP.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.