Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Venezuela bosszúból kilép az Amerikai Államok Szervezetéből

2019.04.10. 05:24

Az Amerikai Államok Szervezete (OAS) elismerte Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető jelöltjét az ország hivatalos képviselőjének az OAS-ban, válaszul erre a caracasi külügyminisztérium azonnal bejelentette, hogy Venezuela kilép a szervezetből, tudósít az MTI.

Az OAS állandó tanácsa keddi washingtoni ülésén 18 szavazattal, 9 ellenében, 6 tartózkodás mellett ismerte el Gustavo Tarrét Venezuela hivatalos képviselőjévé. Tarrét a Guaidó vezette parlament jelölte a posztra, miután a törvényhozásban az ellenzék van többségben. Az OAS közleménye szerint

TARRE A VÁLASZTÁSOKIG, ILLETVE A DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT KORMÁNY MEGALAKULÁSÁIG LESZ AZ ORSZÁG ÁLLANDÓ KÉPVISELŐJE A SZERVEZETBEN.

Az OAS 35 tagállamot számlál, és többségük már korábban a magát ideiglenes államfővé nyilvánító Guaidót ismerte el az ország vezetőjévé, mondván, Nicolás Madurót tavaly nem törvényesen választották újra államfővé, mert a hatóságok megakadályozták az ellenzéki elnökjelöltek indulását.

Március közepén az Amerika-közi Fejlesztési Bank (BID) ugyancsak a Guaidó által kijelölt Riccardo Hausmannt ismerte el Venezuela képviselőjévé a pénzintézetben.

A caracasi külügyminisztérium válaszul az OAS döntésére azonnal bejelentette, hogy

Venezuela április 27-én kilép az OAS-ból.

Indoklásuk szerint a szervezet kizárólag az amerikai kormány érdekeit szolgálja, és árt Venezuelának. A külügyminisztérium "a durva manipuláció, zsarolás és az OAS-tagországokra gyakorolt nyomásgyakorlás" következményének tartja Tarre elismerését. Azt is írták, hogy 

Donald Trump amerikai elnök kormánya - szembesülve az államcsíny-kísérlet kudarcával - a kontinensre vezényelte át a "bábuit", hogy letörje az OAS-tagországok demokratikus akaratát, és megkérdőjelezhető ürügyet szolgáltasson a Venezuela elleni agressziójára.

Juan Guaidó Twitter-bejegyzésében azt üzente, hogy Tarre elismerése után az ellenzék a nyomásgyakorlás további eszközeihez nyúlhat, hogy elnyerje a szabadságot. "Haladó szellemiségű alternatíva vagyunk Venezuela számára, és ezért élvezzük a nemzetközi közösség határozott támogatását", írta az ellenzéki vezető.

Eközben Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter Twitter-üzenetében Tarre elismerését sarkalatos lépésnek nevezte a venezuelai demokrácia helyreállításában.