Jusztin
13 °C
30 °C

A tálibok tavaszi offenzívát indítanak Afganisztánban

2019.04.12. 10:22 Módosítva: 2019.04.12. 10:24

Pénteken bejelentették a tálibok, hogy megindítják éves tavaszi offenzívájukat annak ellenére, hogy közben tárgyalásokat folytatnak az Egyesült Államokkal egy esetleges békemegállapodás előkészítéséről - írta az MTI. "Dzsihadista kötelességünk még nem ért véget" - hangsúlyozta közleményében Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. 

Az Egyesült Államok 2018 nyarán többször tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a csaknem két évtizede húzódó afganisztáni konfliktusnak. Afgán ellenzéki csoportok februárban Moszkvában találkoztak a lázadókkal. Jövő héten Dohában ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek amerikai tisztségviselők jelenlétében.

"Annak ellenére, hogy országunk nagy része megszabadult az ellenségtől, a külföldi megszálló erők továbbra is katonai és politikai befolyással bírnak iszlám hazánkban" - állt a közleményben, utalva a NATO vezette nemzetközi koalíciós erőkre, amelyben az oroszlánrészt az Egyesült Államok adják. A lázadók kijelentették: addig nem nyugszanak, amíg véget nem vetnek a megszállásnak és a burjánzó korrupciónak, illetve létre nem hoztak egy olyan politikai rendszert, amelye az iszlámra épül.

Hevesebb harcok

A tálibok az al-Fath nevet adták offenzívájuknak, amely győzelmet jelent. Elmondták, hogy elsődleges célpontjaik a biztonsági erők tagjai, illetve a megszállókat támogató fegyveres csoportok. Egyúttal felszólították a katonákat és a rendőröket: fordítsanak hátat a kabuli kormánynak, és csatlakozzanak a felkeléshez.

A bejelentés jelzi hivatalosan a harci idény kezdetét, bár a felkelők télen sem függesztették fel teljesen a támadásokat. Az afgán védelmi minisztérium üres propagandának nevezte a közleményt. "A tálibok nem érik el ördögi céljaikat, és az előző évekhez hasonlóan vereséget fognak szenvedni a harcmezőn" - mondta Kajsz Mangal minisztériumi szóvivő.

Az elmúlt hetekben országszerte egyre hevesebbé váltak az összecsapások a lázadók és a kormányerők között. A harcokban katonák és civilek százai vesztették életüket vagy sebesültek meg. Az afgán kormány már márciusban megindította Halíd nevet viselő offenzíváját. 

Az afganisztáni háborúról itt írtunk bővebben.