Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Libanon ragaszkodik az Izrael által elfoglalt területeihez

2019.04.12. 19:29

Bejrút elfogadhatatlannak tartja a Golán-fennsík státuszáról hozott washingtoni döntést, és ragaszkodik ahhoz, hogy visszakapja az Izrael által elfoglalt libanoni területeket is - írja az MTI.

Michel Aoun libanoni elnök egy amerikai küldöttségnek beszélt arról, hogy Bejrút továbbra sem fogadja el Donald Trump amerikai elnök márciusi bejelentését, miszerint az Egyesült Államok elismeri Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett. Az elnök szerint Libanonnak joga van visszaszerezni azokat a földeket, amelyeket Izrael 1981-ben szállt meg.

Bejrút régóta igyekszik napirenden tartani a Libanon és Szíria közötti beszögellésben levő Sebaa-farmok ügyét, illetve a mellette lévő Kfar Súba nevű faluét, amely az Izrael által 1967-ben megszállt Golán-fennsík tövében húzódik. A zsidó állam 2000-ben vonult ki Dél-Libanonból, a farmokat és környékét azonban továbbra is ellenőrzése alatt tartja, arra hivatkozva, hogy azok a Golán részei. Damaszkusz és Bejrút szerint a vitatott területek libanoniak.

Az arab országok egyhangúlag elítélték Donald Trump amerikai elnök márciusi bejelentését a Golán-fennsíkról, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvényeit is, lényegében magához csatolva a területet.