Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Matvijenko: Ízlésbeli és politikai elvek alapján diszkriminálják Oroszországot az Európa Tanácsban

2019.04.12. 17:54 Módosítva: 2019.04.12. 18:43

Az orosz parlament felsőházának elnöke pénteken fakadt ki újságíróknak Moszkvában, miszerint Oroszország nem hajlandó visszatérni az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésébe (PACE). Valenytina Matvijenko szerint a testület működési szabályzata lehetőséget nyújt a nemzeti küldöttségek diszkriminálására ízlésbeli, politikai és más elvek alapján.

Matvijenko szerint több európai politikus is jelezte, hogy szeretné oldani a kialakult feszült helyzetet, és Oroszország kész is a párbeszédre, de szerinte egyelőre semmilyen döntés sem született az elvi kérdéssel kapcsolatban. Az orosz házelnök szerint jogászi szakvizsgálat állapította meg, hogy a PACE működési szabályzata nem áll összhangban az Európa Tanács alapokmányával.

Nagyon számítunk arra, hogy a működési szabályzatban végre megtörténnek azok a szükséges módosítások, amelyek egyenlő egységes feltételeket teremtenének az összes nemzeti küldöttség számára. Várni fogunk, amíg meghallanak bennünket, és meghozzák azokat a döntéseket, amelyek nélkülözhetetlenek Oroszországnak a PACE-be való visszatéréséhez.

Áprilisi ülésszakán a PACE határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy alakítson küldöttséget és fizesse be az elmaradt ET-tagdíját. Januárban Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának alelnöke kijelentette, hogy Oroszország mindaddig nem térhet vissza a közgyűlésbe, amíg nem teljesítik a követelését és a működési szabályzatból nem törlik a szankciós előírásokat.

Az orosz parlament két háza januárban azzal vádolta meg a PACE-t, hogy megsértette Oroszország ET-jogait, amikor parlamenti delegációját 2014-ben és 2015-ben – a Krím elcsatolására és Oroszország ukrajnai beavatkozására hivatkozva – megfosztotta kulcsfontosságú jogköreitől, amivel egyébként a testület rendszerszintű válságba került.

Az orosz törvényhozás egyebek között nehezményezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) bíráinak több mint felét orosz részvétel nélkül választották meg, ami a képviselők szerint Oroszország viszonylatában felveti a testület döntéseinek legitimitását.

Az orosz parlamenti küldöttség tagjai emellett, az ellenük bevezetett szankciók értelmében, nem szavazhatnak a közgyűlésben, nem vehetnek részt a PACE vezető testületeinek munkájában, nem lehetnek jelentéstevők, nem lehetnek tagjai a PACE választási megfigyelő küldöttségeinek, és nem képviselhetik a közgyűlést sem az ET szerveiben, sem a tanácson kívül.

A PACE egyébként szerdán eljárás megindítását javasolta olyan tagországok ellen, amelyek súlyosan megsértik az alapszerződésben rögzített kötelezettségeiket, vagy nem tartják tiszteletben az alapvető elveket és értékeket. A közgyűlés intenzívebb párbeszédre szólította fel Oroszországot egy ilyen helyzet elkerülése érdekében, amely akár azzal is végződhet, hogy a szervezet távozásra szólítja fel az országot, vagy arra, hogy önmaga ajánlja fel tagságának visszavonását.

(MTI)