Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Engedményeket tesz az ellenzéknek a Szudánban hatalomra kerülő katonai tanács

2019.04.15. 05:26

Szudánban az átmeneti katonai tanács engedményeket helyezett kilátásba az ellenzéki pártoknak és aktivista csoportoknak vasárnap, azt ígérve, hogy a polgári kormány megteremtése érdekében átalakítják a kabinetet - írja az MTI.

A katonai tanács párbeszédet folytat a fővárosban, Kartúmban az ellenzéki pártokkal, miközben a tiltakozók folytatják ülősztrájkjukat a védelmi minisztériumnál, követelve a polgári kormány megalakítását. 

A katonai tanács szóvivője, Samsz el-Din Kabbasi azt ígérte, átalakítják az ország titkosszolgálatát, valamint a biztonsági szolgálatokat, növelik a számon kérhetőséget, valamint korrupcióellenes intézkedéseket hoznak, átdolgozzák a közrendre vonatkozó jogszabályokat, elébe menve a tiltakozók követeléseinek.

Azt is mondta, hogy a nemzetközi közösség Szudánnak tett ígéreteinek beváltását követően, kenyeret, gabonát osztanak, olajjal és gázzal látják el a lakosságot. 

A megélhetési költségek drasztikus megemelkedése volt az egyik legfőbb indok, amiért a tiltakozások kirobbantak az északkelet-afrikai országban tavaly decemberben. Azóta rendszeresek a tüntetések az egyre nyomorúságosabb életkörülmények miatt.

A hadsereg csütörtökön eltávolította tisztségéből, majd letartóztatta a Szudánt csaknem 30 éven át irányító, 75 éves el-Besírt. A hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett meg a polgári kormányzás bevezetéséig. A szudáni tiltakozó megmozdulások szervezői felszólították a hadsereget, hogy "azonnali hatállyal és feltétel nélkül" adja át a hatalmat egy átmeneti civil kormánynak.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató  demonstrációk . A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték Besír távozását.