Ilyen durva pusztítást végzett a Notre-Dame belső tereiben a tűzvész

2019.04.16. 08:46 Módosítva: 2019.04.16. 08:48

Hivatalos és kevésbé hivatalos fotók is napvilágra kerültek a Notre-Dame tetőszerkezetének jelentős részét elpusztító, a műemléket egyelőre felbecsülhetetlen mértékben megrongáló tűzeset után. A hatóságok által készített, a közösségi médiában terjed fotók tragikus látványt nyújtanak:

 A Reuters képei alapján a Notre-Dame jelenleg így néz ki:

Továbbra is füstöl az oltár, hiszen az épület szerkezete izzik, írták az éjjel közzétett fotók képaláírásában.

Összehasonlításképpen egy panorámakép a Notre-Dame belső teréről még teljes pompájában:

360 VISIO

Notre-Dame de Paris (1160 - 1260) - Grand medieval Cathedral in the heart of Paris. With 13 million visitors yearly, it is the most visited monument in Europe and the most famous gothic building...

Megírtuk: kigyulladt és órákon át erősen lángolt hétfőn este a párizsi Notre-Dame. A székesegyház felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami.  Nyolc óra előtt néhány perccel beomlott (itt láthat erről videókat) az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony. Ez a hossz- és kereszthajó találkozása felett álló faszerkezetű, francia gótikára jellemző „kistorony". 

Azt már éjfél körül tudni lehetett, hogy megmenekül a Notre-Dame, a párizsi tűzoltóság viszont csak hajnal háromkor jelentette be: teljesen megfékezték a tüzet. Az épület fő szerkezete megmaradt, a tetőszerkezet kétharmada viszont leégett.