Megfékezték a Notre-Dame jelentős részét elpusztító tüzet Párizsban

2019.04.16. 05:19 Módosítva: 2019.04.16. 16:08

Kedd hajnalban a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy a Notre-Dame tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet megfékezték, kontrollálják a lángokat. Bár az épület szerkezete ép maradt, a keletkezett kár felbecsülhetetlen. 

Szerdán este 18 óra 50 perckor a Notre-Dame-ra emlékezve szólaltak meg a harangok a franciaországi katedrálisokban.

Hosszú órákon át tartott az oltás

A tűz – mint megírtuk – hétfőn este tört ki, a Notre-Dame órákon át erősen lángolt. A székesegyház felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. A Le Figaro szerint Rémy Heitz párizsi főügyész kedden délben tartott sajtótájékoztatója és a korábban ismert információk alapján így rakta össze, mi történt:

  • Először 18 óra 20 perckor kaptak riasztást a hatóságok, de akkor még nem fedezték fel a tűz helyét.
  • A második riasztás 18 óra 43 perckor érkezett, és addigra már felfedezték a tüzet a tetőszinten. Füst szállt a magasba. A köztes időben az épületet kiürítették, miután hatkor még egy mise kezdődött.
  • 19 óra 50 perckor a tűz annyira szétterjedt a tetőszerkezeten, hogy összedőlt a négyezeti huszártorony.
  • 21 órára az egyik harangtornyot is elérték a lángok, miközben több mint 400 tűzoltó küzdött a tűz ellen.
  • 22 óra 50 percre sikerült megállítaniuk a tűz terjedését, a lángok intenzitása alábbhagyott. A fő szerkezetet megmentették, de a tetőszerkezet kétharmada leégett.
  • Hajnali 3 órakor a tűzoltók szóvivője bejelentette, hogy teljesen megfékezték a tüzet.

Gabriel Plus alezredes azt mondta: utána még azon kellett dolgozniuk, hogy lehűtsék a katedrális tetőszerkezetének felhevült részeit, és biztosítsák, hogy ne gyulladjon ki semmi újra. Összesen 1000 négyzetméternyi tető égett le, az oltás kilenc órán át tartott. Voltak az épület eloltása óta is kisebb fellángolások, ezeket rögtön elfojtották.

Laurent Nuñez belügyi államtitkár kedden kora reggel azt mondta, hogy az oltás után az épület állapotának felmérése lesz az elsődleges feladat. Statikusokkal, szakértőkkel és építészekkel beszélték át, hogy stabil-e az épület szerkezete ahhoz, hogy a tűzoltók belül is nagyobb erőkkel folytassák munkájukat. A France24 a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta, dél körülre kiderült, hogy

a szerkezet „általánosságban" ép maradt, de kisebb sérüléseket azért felfedeztek.

Franck Riester kulturális miniszter azt mondta, hogy a huszártorony összedőlése és a tetőszerkezet kétharmadának leégése mellett a kereszthajó egy része is megsemmisült. Hogy a tűz micsoda pusztítást végzett, grafikánk szemlélteti:

Nuñez azt is elmondta, hogy nagyjából két napba telhet, míg annyira biztonságossá teszik az épületet, hogy a kulturális minisztérium munkatársai is bemehessenek a tűzoltókkal megvizsgálni a műtárgyak és a belső tér állapotát.

Vizsgálják, hogyan keletkezett a tűz

A tűz okát egyelőre nem sikerült biztosan megállapítani, a hatóságok azonban nem szándékos károkozás ügyében indítottak nyomozást, amin közel ötven nyomozó dolgozik.

A párizsi régió elnöke szerint baleset történt. 

Rémy Heitz párizsi főügyész is azt mondta kedden délben tartott sajtótájékoztatóján, hogy az eddigi vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy szándékos gyújtogatás történt volna. Összesen öt cég vállalt szerepet a Notre-Dame korábban megkezdett felújításában, nekik nagyjából egy tucat munkásuk volt a tűz keletkezésének idején a helyszínen. A nyomozás keretében őket fogják alaposan kihallgatni.

Egy tűzoltó és két rendőr megsérült

A francia tűzoltók azt írták kedden reggel a Twitteren, hogy egy tűzoltó és két rendőr sérült meg könnyebben az oltás alatt. Hétfő este még egy súlyosan megsérült tűzoltóról érkeztek hírek. A tűzoltók kiadták a saját felvételeiket is az oltásról, amin közelről lehet látni a lángokat és a mentést:

A francia belügyminisztérium által közzétett videó valóban megmutatja, hogy a párizsi tűzoltók milyen hosszú ideig – több mint 9 órán át – harcoltak a hatalmas lánggal és magával a tűzzel. A videóban látható drónfelvételek (az 1 perc 23 másodperc körül) pontosan azt mutatják, hogy a székesegyház fölött a tűz milyen intenzív és széles körben elterjedt:

Ministère de l'Intérieur

Instaurer un périmètre de sécurité, évacuer les riverains, combattre sans relâche les flammes... Les forces de #secours et de #sécurité sont mobilisées depuis plus de 3 heures et utilisent tous les...

A helyszínen kedden is nagy volt a készültség, a mentésben és oltásban 400 franca tűzoltó vett részt. Több mint százan kedden reggel is az épületnél dolgoztak.

Az újjáépítést kezdik tervezni

Emmanuel Macron francia elnök dicsérte a tűzoltókat a katedrális ikonikus homlokzatának és tornyainak megmentéséért. „A bátorságuknak köszönhetően sikerült elkerülnünk a legrosszabbat, a teljes pusztulást" – mondta a többi között Macron, aki egyúttal a székesegyház újjáépítését ígérte a francia népnek.

Délelőtt francia kormányülést tartottak, amin az újjáépítési terveket beszélik át.

Európa segíteni fogja a katedrális újjáépítését, írta ki Twitter-oldalán Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke felkérte az Unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsen Franciaországnak felújítani a Notre-Dame székesegyházat. Tusk kifejezte szolidaritását és személyes megrendültségét erősítve arról is írt, szülővárosa, Gdańsk Lengyelországban súlyos bombázást szenvedett a második világháború alatt.

Összesen már több mint 600 millió euró jött össze a felújításra kedd délig, írja a Le Figaro.

A Louvre-ba viszik át a műtárgyakat

Az is kiderült, hogy a Notre-Dame-ban megmentett műtárgyakat átmenetileg a Louvre-ba szállítják majd át. A szent tárgyakat - köztük a töviskoronát - első körben a közeli városházára szállították át. A Notre-Dame festményeit is a Lourve-ban fogják restaurálni.

A tragédiáról és az oltás folyamatáról, a tűzzel történt többórás küzdelemről ebben a cikkünkben olvashat bővebben, itt pedig a Notre-Dame kincseiről készítettünk leltárt.  • Biztosítás