Vazul
10 °C
25 °C

1300 normandiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításához

2019.04.17. 11:05

Ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán erdőtulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához - jelentette a France3 televízió internetes oldalán.

A 3,5 millió magán erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány kedden minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához. Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez.

A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van. Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke közölte:

nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de mozgósítják a francia állami és magán erdőket a középkori építészet gyöngyszemének helyreállítása érdekében.

A Notre-Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez. A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

Az Ai France-KLM alapot hoz létre

Az Air France-KLM repülőtársaság szerdán közölte: a párizsi Notre Dame székesegyházat részben elpusztító tűzeset mélyen megérintette az Air France- KLM munkatársait világszerte.

Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója, Anne-Marie Courdec, a vállalat elnöke, valamint Anne Rigail, az Air France vezérigazgatója felajánlotta, hogy

a vállalat ingyenes utazási lehetőséget biztosít minden hivatalos partner számára, akik a Notre Dame rekonstrukciójában vesznek részt.

Az Air France-KLM csoport önkéntes adományozási alapot is létrehoz vásárlói számára, hogy segítse az újjáépítési munkák finanszírozását.