Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ötödször is Benjámin Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben

2019.04.17. 20:58 Módosítva: 2019.04.17. 21:01

Reuven Rivlin államfő szerda este Benjámin Netanjahut bízta meg Izrael új kormányának megalakításával az április 9-i választáson parlamentbe jutott pártok többségi javaslata alapján. Rivlin azt mondta: az ország nehéz választási időszakon van túl, amelyben olyan dolgok is elhangzottak, amelyeknek nem kellett volna. Az államfő külön hangsúlyozta az Izraelben élő összes nemzetiség és vallás együttélésének és együttműködésének fontosságát.

Benjámin Netanjahu azt közölte: egyaránt miniszterelnöke akar lenni a rá szavazó és a nem rá szavazó polgároknak. Az eddigi kormányzása során elért eredményeket emelte ki és ezek folytatását ígérte.

Az államfő a múlt kedden megtartott választások után pár nappal, az eredmények csütörtök éjszakai kihirdetése után már hétfőn megkezdte a megbeszéléseket a kneszetbe bejutó, vagyis a 3,25 százalékos küszöböt elérő pártok képviselőivel. A nyilvánosság előtt felkérte őket javaslattételre a következő kormányfő személyéről.

Az izraeli jog alapján a pártok frakcióinak képviselői külön-külön javaslatot tettek az államfőnek az új miniszterelnök személyére. A 120-ból 65 képviselő, illetve az őket tömörítő pártok Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt vezetőjét javasolták miniszterelnöknek. Neki van a legnagyobb esélye a stabil kabinet megteremtésére. Ez lesz Netanjahu ötödik kormánya.

A kormányalakításra a miniszterelnök-jelölt 28 napot kap az elnöktől, de ezt Rivlin két héttel meghosszabbíthatja, vagyis legfeljebb 42 napon belül be kell jelentenie a sikeres kormányalakítást.

Netanjahu várhatóan a 35 mandátumos Likud mellett "természetes szövetségeseivel", a két vallásos párttal: az egyaránt nyolc-nyolc mandátumot szerző Egyesült Tóra párttal és a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjával, az új, elsősorban a telepeseket képviselő, 5 képviselőt parlamentbe küldő Egyesült Jobboldal nevű párttal, valamint Avigdor Liberman szintén öt helyet jegyző Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártjával, végül Mose Kahlon centrista, 4 képviselői mandátumot szerző Mindannyian (Kulánu) pártjával fog kormányt alkotni.

Együtt 65 képviselőjük lesz a kormányzat oldalán. Az ellenzéknek 55 mandátuma van, melybe a centrista Kék-Fehér, a baloldali szociáldemokrata Munkapárt, a baloldali liberális Merec és a két arab párt tartozik.

Kedden módosították a múlt héten, csütörtök éjjel véglegesként bejelentett választási eredményeket, miután az Új Jobboldal nevű pártot vezető Naftali Bennet és Ajelet Saked kérésére még egyszer ellenőrizték és átszámolták a szavazatokat. Ez az Új Jobboldal párton nem segített, noha csak 1500 szavazat hiányzott számukra a választási küszöbhöz. Az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjának az ismét átszámolt eredmény alapján eggyel több, 8 mandátuma lett, és a kormányzó jobboldali Likud pártnak eggyel kevesebb, mint korábban, csak 35. Éppen annyi, mint a legnagyobb centrista ellenzéki erőnek, a Kék-Fehér pártnak. 

Izrael új, huszonegyedik törvényhozásának tagjai április 30-án fognak fölesküdni.