Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kemény szigorításokat vezet be Németország a menekültek kitoloncolására

2019.04.17. 14:54 Módosítva: 2019.04.17. 16:23

Fontos döntéseket hozott a német nagykoalíciós kormány az elutasított menedékkérők kitoloncolása érdekében, írja a Süddeutsche Zeitung. Mint Horst Seehofer német belügyminiszter elmondta: 2018-ban 236 000 ezer kitoloncolásra váró ember élt Németországban. Közülük mindössze 25 ezer embert tudtak visszavinni hazájába, a kitoloncolás 31 ezer esetben hiúsult meg valami miatt. (A 236 ezer ember nagyobb része elutasított menedékkérő, kisebb részük olyan külföldi, akinek lejárt a vízuma vagy tartózkodási engedélye). A most meghozott döntésekkel ezt a folyamatot szeretnék hatékonyabbá tenni.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kitoloncolásokat sokszor azért nem tudták végrehajtani, mert az érintetteknek különböző nevekre kiállított személyi okmányai voltak. Ezeket az embereket a tervek szerint a "kitoloncolásra váró bizonytalan identitással rendelkező személy" kategóriájába sorolják. A hatóságok különböző szankciókat alkalmazhatnak velük szemben: nem vállalhatnak munkát, csak a kijelölt lakhelyükön lakhatnak és pénzbírságot is kaphatnak.

A kiutasítottakat a hazautaztatása előtt a jövőben egyszerűbb feltételekkel vehetik őrizetbe a hatóságok. A 14 napos őrizetbevétel arra szolgál, hogy az érintettek személyazonosságát tisztázni tudják, és jelen legyenek minden ehhez szükséges hatósági ellenőrzésen. Aki már korábban kivonta magát a kitoloncolás alól, azt biztonsági őrizetbe helyezhetik.

A bűncselekményeket elkövetők közül eddig az egy évre vagy annál hosszabb szabadságvesztésre ítélt személyeket toloncolták ki. A kormány javaslata szerint a jövőben már a hat hónapos börtönbüntetésre ítélt személyeknek is számolniuk kell az országból való kiutasítással. 

Civil szervezetek és szakszervezetek élesen tiltakoztak amiatt, hogy a kiutasított menedékkérőket nem bűncselekmény, hanem a tervezett kitoloncolás miatt fosszák meg szabadságuktól. Kifogásolták azt is, hogy ezeket az embereket  hely hiányában köztörvényes bűnözőkkel együtt tartsák fogva. Horst Seehofer erre azt mondta: az európai uniós jogszabályok lehetőséget adnak a mozgás szabadságának korlátozására vonatkozó szabály ideiglenes felfüggesztésére, a kitoloncolásra várók pedig nem fognak érintkezni elítélt bűnözőkkel.

A visszaeső bűnözőknek életük végéig megtilthatják, hogy valaha is visszatérjenek Németországba. Aki nem utasítható ki az országból (a fogadó ország együttműködésének hiányában), azt az eddiginél szorosabb megfigyelés alatt tarthatják a hatóságok.

Horst Seehofer belügyminiszter fontos új hatósági eszköznek nevezte, hogy csökkenthetik azoknak a menedékkérőknek a szociális ellátásait, akik nem mutatják be okmányaikat, dokumentumaikat, elhallgatják egyéb pénzügyi forrásaikat, késve nyújtják be menedékkérelmüket vagy nem működnek együtt a német hatóságokkal. A szociális ellátások megvonása mögött elsősorban az áll, hogy sok olyan ember van, aki másik európai országban már menekültstátuszt kapott, de továbbutazott Németországba. Ők a jövőben legfeljebb ahhoz kaphatnak támogatást, hogy visszautazzanak abba az országba, ahol menekültstátuszt kaptak, mondta a német belügyminiszter.

A kabinet ülésén a munkaügyi és szociális minisztérium két javaslatát is elfogadták és a törvényhozás elé terjesztették. Az egyik csaknem valamennyi kategóriában csökkentené a menedékkérőknek járó pénzt.  Az egyedülálló felnőttek esetében például a szabadon elkölthető készpénzjuttatás értékét ugyan az eddigi havi 135 euróról (44 ezer forint) 150 euróra emelik, az egyéb ellátások összértékét viszont 219 euróról 194 euróra csökkentik. A teljes támogatás értéke így 354 euróról 344 euróra csökken. A másik javaslat a Németországban élő valamennyi külföldire vonatkozik, szélesíti a részvétel lehetőségét a nyelvi és társadalomismereti órákból álló, úgynevezett integrációs kurzusokon, más csoportok mellett a menedékkérőknek is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!