Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvános rakétakísérletet tartott Kim Dzsongun

2019.04.18. 05:34

Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert tesztelt Kim Dzsongun személyes irányításával - írta az MTI a a KCNA észak-koreai hírügynökség alapján. A hírforrás azt nem pontosította, hogy milyen fegyverről is van szó, annyit közölt csupán, hogy a rakétát "különleges módon" lehet irányítani, s hogy "nagy erejű robbanófejjel" rendelkezik. 

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a "taktikai" jelző arra utal, hogy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, nem pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáról, amelyet az Egyesült Államok rendkívül veszélyesnek tekint.

Ez az első nyilvános rakétakísérlet azóta, hogy február végén Hanoiban tartott találkozójukon Donald Trump amerikai elnök nem jutott megállapodásra Kim Dzsongunnal sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kim ugyanakkor biztosította arról partnerét, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől.

Az észak-koreai vezető akkor késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést.

Kim Dzsongun a múlt héten bejelentette, hogy kész harmadszor is találkozni Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok kölcsönösen elfogadható feltételekkel áll elő egy megállapodás megkötéséhez. A két politikus legutóbbi találkozójáról itt írtunk bővebben.