Jusztin
13 °C
30 °C

Szexért cserébe írtak fel opiátot orvosok az Egyesült Államokban

2019.04.18. 06:40

Több mint félszáz orvos, nővér, patikus ellen emeltek vádat szerdán az Egyesült Államokban opiáttartalmú gyógyszerek törvényellenes felírásáért, valamint egészségbiztosítási csalásért – írta az MTI. 

A vádlottak fele orvos, aki pénzért vagy szexuális „szolgáltatásokért” írt fel opiáttartalmú gyógyszereket, köztük csakis kórházakban alkalmazható erős fájdalomcsillapítókat. A visszaéléseket több tagállamban követték el, és szövetségi vádemelésre hét államban – Louisianában, Alabamában, Tennesseeben, Kentuckyban, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában és Ohióban – került sor.

„Az opiáttartalmú gyógyszerek által előidézett járvány az amerikai történelem legvégzetesebb válsága” – fogalmazott William Barr amerikai igazságügyi miniszter a vádemelések nyilvánosságra hozatala után kiadott közleményében. Barr kiemelte azt is, hogy az Appalachia térségében a legrosszabb a helyzet. Az Appalachia az Appalache-hegységrendszerhez kötődő régió, amely a déli Louisianától és Alabamától a keleti parti Pennsylvaniáig húzódik, és az Egyesült Államok legszegényebb vidékeit foglalja magában.

Az opiátválság, vagyis az opiáttartalmú gyógyszerek járványszerű elterjedése ma az amerikai társadalom egyik legnagyobb problémája. A közegészségügyi és járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint minden egyes napon 130 amerikai hal meg opiáttartalmú gyógyszerek túladagolása miatt.

Kábítószeres bulikat tartott a lakásán

A visszaélések ügyében hónapok óta tartott a nyomozás, a Szövetségi Nyomozó Irodán (FBI) belül külön csoportot hoztak létre a szerteágazó vizsgálatokra. Tennessee államban például vádat emeltek egy magát „rocky dokinak” becéző és ekként ismertté vált orvos ellen, aki több százezer, opiáttartalmú gyógyszert, feszültségoldót és nyugtatót írt fel szexuális ellentételezésért.

Alabamában az egyik orvos a vádirat szerint a magánrendelőjében kifejezetten prostituált páciensekre „szakosodott”, és kábítószeres partikat rendezett velük a lakásán. Több orvos ellen az a vád, hogy előre aláírt, üres recepteket adtak ki pénz ellenében vagy előzetes vizsgálat nélkül, kérésre írtak fel kábítószer tartalmú gyógyszereket.

A nyomozás adatai szerint a vádlottak több mint 32 millió, függőséget okozó kábítószeres pirulát írtak fel egy év alatt. Sok orvos elszámolta a költségeket a két állami egészségügyi programnál, a szegényeket segítő Medicaid és az idősekről gondoskodó Medicare-nél is.

„Amikor egészségügyi szakemberek kábítószer-kereskedőként viselkednek, akkor az igazságügyi minisztérium kábítószer-kereskedőként fogja kezelni őket” – nyilatkozta Brian Benczkowski, az egészségügyi tárca bűnügyekkel foglalkozó részlegének vezetője a The Wall Street Journal című lapnak.