Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Kiirtottak egy falut, lemondott a kormány

2019.04.19. 07:09

Benyújtotta maga és kormánya lemondását csütörtök éjjel Soumeylou Boubeye Maiga, Mali miniszterelnöke, miután pár héttel ezelőtt fegyveresek mészárolták le egy falu teljes lakosságát az ország középső részén. Ibrahim Boubacar Keita államfő elfogadta a kormány lemondását – írja az MTI.

Ibrahim Boubacar Keita a fegyveresek által lerombolt Ogossagou-ban
Ibrahim Boubacar Keita a fegyveresek által lerombolt Ogossagou-ban
Fotó: Handout

A parlamentben az ellenzék és a kormánytöbbség közös bizalmatlansági indítvány nyújtott be a miniszterelnök és kormánya ellen szerdán, így Maiga minden valószínűség szerint, lemondásával csak az elmozdítását előzte meg. A képviselők hivatalosan azért akarták leváltani a kormányt, mert megítélésük szerint nem képes kezelni az egyre romló biztonsági helyzetet az országban.

Március 23-án fegyveresek mészárolták le az Ogossagou Peulh nevű fali lakóit, mintegy 160 embert, köztük várandós nőket és időseket is. Április elején több tízezren követelték a kormány lemondását Bamako utcáin.

Mali egy 15 milliós nyugat-afrikai állam, a térség második legnagyobb országa – a területe Magyarországénak a tizenháromszorosa –, 1960-ig francia gyarmat volt. Az ország területének kétharmada sivatag, északi része a Szaharában fekszik. Fővárosa a számunkra fapados Dakarként is emlegetett raliverseny, a Budapest-Bamako nevéből lehet ismerős, de valószínűleg sokkal ismertebb városa Timbuktu, ami a világhírű amerikai író, Paul Auster 1998-as regényének a címe (nekünk pedig Rejtő Jenő légiósregényeiből lehet ismerős, például szerepel a Három testőr Afrikában is).

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport