Megtiltották, hogy a Notre-Dame-nál tüntessenek a sárgamellényesek

2019.04.19. 17:00

Szombaton Franciaország több városában, de főleg Párizsban fognak felvonulni a sárgamellényes tüntetők, de azt megtiltották a szervezőknek, hogy a nemrég egy hatalmas tűzben jelentősen megsérült Notre-Dame katedrálisnál is tüntessenek - írja a Guardian.

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint ugyanis a tüntetők újra "gyújtogatni, fosztogatni és vandálkodni" fognak, ahogyan azt korábban a Champs-Elysées sugárúton is tették. A párizsi rendőrfőnök szerint ezek után "színtiszta provokáció" lenne, ha a Notre-Dame környékén is felvonulnának.

A belügyminiszter kijelentette, attól tart, hogy szombaton Párizs a "zavargók fővárosává" válik. Aznap az országban 60 ezer rendőr lesz készültségben, ebből 5 ezer Párizsban, ahol külön biztosítani fogják a Cité szigetet, ahol a katedrális található, és amely a tűzvész óta le is van zárva mindenki számára, aki nem ott lakik vagy dolgozik.

A sárgamellényesek úgy gondolják, az a rengeteg pénz, ami rövid idő alatt összegyűlt a katedrális felújítására - mostanra több mint egymilliárd euró -, annak a bizonyítéka, hogy mekkora a szakadék Franciaországban szegények és gazdagok között, a felajánlott összegek pedig a gazdagok önelégültségéről árulkodnak, hiszen erre van pénzük, de az alacsony jövedelmű munkások problémáinak megoldására nincsen. Akadnak olyanok is, akik az adományok adómentességének lehetőségét kritizálták, ami nem összeegyeztethető az adóegyenlőség elvével.  • Hírek
  • Hírek