Agyonlőttek egy újságírónőt Észak-Írországban, miközben egy zavargásról tudósított

2019.04.19. 12:10

A kórházban belehalt a sérüléseibe Lyra McKee, a 29 éves újságírónő, akit az északírországi Londonderry városában zajló tüntetésről tudósítva ért lövés – írja az NBC. A fiatal újságírót a kollégái feltörekvő tehetségnek nevezték.

Az északír rendőrség elmondása szerint a tüntetésen több tucatnyi Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, majd éjfélkor lövöldözés tört ki, miközben a helyszínen nagyjából 100 ember tartózkodott, köztük fiatalokkal és a média munkatársaival. Egy szemtanú szerint egy fegyveres férfi kifejezett célpont nélkül kezdett a tömegre lőni.

Lyra McKee
Lyra McKee
Fotó: Jess Lowe

McKee egyik kollégája azt írta a Twitteren, vele volt, amikor találat érte a nőt. Egy rendőrségi autó mellé esett, mire a kollégája azonnal mentőt hívott, de a rendőrök azonnal elhelyezték a nőt a hátsó ülésen, és kórházba szállították, de ott már nem tudták megmenteni.

Terrorista incidensként kezeljük az ügyet, és gyilkosság ügyében indítottunk nyomozást

– közölte a helyi rendőrség a Twitteren.

Házkutatásokkal indult az egész

Az észak-írországi rendőrség (PSNI) főparancsnok-helyettese, Mark Hamilton pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az incidensért valószínűleg az „új IRA” nevű szakadár britellenes katolikus terrorcsoportot terheli a felelősség – írja az MTI.

Hamilton szerint a rendőrség a zavargás előzménye az volt, hogy a városban több helyszínen házkutatásba kezdtek fegyvereket keresve, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakcselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein aztán kitört a konfliktus.

Az incidenst a katolikus és a britpárti protestáns oldal vezető politikusai egyaránt elítélték. Michelle O'Neill, a britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin alelnöke, a párt észak-írországi vezetője pénteki Twitter-üzenetében az egész békefolyamat, a megbékélés alapjául szolgáló nagypénteki megállapodás elleni támadásnak minősítette a történteket, „úgynevezett szakadároknak” nevezve az újságírónő haláláéért felelősöket.

Arlene Foster, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője pénteki Twitter-bejegyzésében „ész nélküli cselekménynek” minősítette az incidenst. Hozzátette: senki nem akar visszatérni az elmúlt évtizedek erőszakhullámához.

A brit kormány észak-írországi ügyekért felelős minisztere, Karen Bradley tűrhetetlennek nevezte a Londonderryben történteket. Nyilatkozata szerint az újságírónő halálát okozó erőszakcselekményeket a helyi közösség elsöprő többsége elutasítja.

Pokolgépes merénylettel indultak

Az „új IRA” 2012-ben alakult, és eddigi legsúlyosabb terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet három éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. A pokolgép, amelyet az áldozat gépkocsijának aljára rögzítettek, részlegesen robbant csak fel, de az 52 éves Adrian Ismay így is súlyosan megsérült, és tíz nappal később meghalt.

Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA, vagyis az Ír Köztársasági Hadsereg – amely valaha a legnagyobb britellenes katolikus félkatonai szervezet volt Észak-Írországban – már hosszú évekkel ezelőtt felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét, és gyakorlatilag beszüntette tevékenységét. Az IRA működésének beszüntetését és a felekezeti kiegyezést egyes kisebb katolikus szakadár szervezetek – amelyek közül többen valamilyen kiegészítő jelzővel IRA-nak nevezik magukat – azonban még most sem fogadják el, és további harcot hirdettek a brit fennhatóság ellen.

Az 1998-as megbékélési egyezmény legfőbb vívmányai közé tartozik, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország korábban katonai szigorral őrzött határa hosszú évek óta teljesen nyitott, a 499 kilométeres határszakaszon semmiféle fizikai ellenőrzés nincs.

Az ír kormány folyamatosan figyelmezteti Londont, hogy ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, és emiatt szükségessé válik a határellenőrzés újbóli bevezetése, az a felekezeti erőszakcselekmények kiújulásához vezethet.

Londonderry az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalom fellegvára. Ennek egyik jele, hogy a város félhivatalos közkeletű neve nem is Londonderry, csak Derry, a Londonderry elnevezést a településen sehol nem lehet látni.  • Hírek
  • Lakáshitel