János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egykori dzsihadista harcosokat és feleségeiket fogadta vissza Koszovó

2019.04.20. 13:45

Koszovó hazatelepítette száztíz állampolgárát Szíriából, főként olyan nőket, akik követték dzsihadista férjüket a háborús zónába, valamint az ő gyerekeiket, közölte szombaton a koszovói igazságügyi miniszter.

Szombat hajnalban landolt Pristinában az a repülőgép, amely hazaszállított

32 nőt, 74 gyereket, valamint négy egykori dzsihadista harcost Szíriából, akiket azonnal őrizetbe vettek a koszovói hatóságok.

A koszovói kormánynak ebben az Egyesült Államok segített.

A rendőrség azt közölte, hogy még harminc koszovói harcos van Szíriában, rajtuk kívül 49 nőről és nyolc gyerekről is tudnak, akik még mindig a konfliktuszónában tartózkodnak.

A koszovói belügyminiszter szerint nagyjából háromszáz koszovói vehetett részt a felkelők oldalán a harcokban Szíriában és Irakban. Közülük hetvenen meghaltak, többen pedig már korábban visszatértek hazájukba. Többségüket őrizetbe vették.

A hatóságok, hogy megakadályozzák állampolgáraik toborzását a dzsihadisták soraiba, 2015-ben törvényt fogadtak el, amelynek értelmében tizenöt év börtönnel sújtják azokat, akik külföldre mennek harcolni a szélsőségesek soraiba. (MTI)

Az SDF már régóta sürgeti a külföldi dzsihadisták származási országait, hogy fogadják vissza ezeket az embereket. Februárban pedig Donald Trump is felszólította Európát, hogy vegyen át 800 ISIS-harcost, és folytassák le tárgyalásaikat.