Paulina
20 °C
35 °C

Letartóztatta az FBI egy túlbuzgó fegyveres határvadász-csoport vezetőjét

2019.04.21. 09:44

Az FBI szombaton letartóztatta egy önmagát hazafias csoportként meghatározó, fegyveres szervezet vezetőjét, amely illegális bevándorlók megállításában segédkezett az USA-Mexikó határon – írja a Reuters.

A letartóztatásra két nappal azután került sor, hogy az American Civil Liberties Union (ACLU) azzal vádolta meg az United Constitutional Patriots (UCP) nevű csoportot, hogy törvénytelenül tart vissza migránsokat, és hogy Új-Mexikó demokrata kormányzója, Michelle Lujan Grisham nyomozást rendelt el az ügyben.

Az illegális lőfegyverbirtoklásért letartóztatott férfi, Larry Hopkins (akit Johnny Horton néven is ismernek) 69 éves, és ő a fél tucat tagot számláló UCP "nemzeti parancsnoka". A szervezet szóvivője, Jim Benvie azt nyilatkozta, nem aggódnak, szerintük csak Lujan Grisham politikai nyomására történt az eset, és Hopkinst tisztázni fogják. Hopkinst 2006-ban egyszer már letartóztatták, mert rendőrnek adta ki magát és illegálisan viselt fegyvert. 

Az UCP saját magát hazafias csoportként határozza meg, melynek célja, hogy segítse a határőröket a közép-amerikai illegális migránsok kézre kerítésében. A paramilitáris csoport tagjai terepszínű ruhákba öltözve, állig felfegyverkezve járják Új-Mexikót, Benvie azt állítja, az elmúlt két hónap folyamán 5600 bevándorlót adtak át a határőrségnek. A tevékenységüket videóra is veszik, többször közvetítették élőben a Fcebookon, ahogy elkapnak egy-egy közép-amerikai családot:

A kritikusok szerint az UCP hatóságként lép fel, miközben civilekből áll, az ACLU szerint pedig egyenesen fasiszta milíciáról van szó. Az UCP főleg veterán katonákból áll, akik azt állítják, ők csak segíteni akarnak a határvédelemben, a fegyvereiket pedig önvédelemből tarják maguknál, sosem fogták rá őket a bevándorlókra. Korábban erre szakosodott online felületeken pénzt is gyűjtöttek a tevékenységükre, de a PayPal és a GoFundMe pénteken lelőtte az oldalukat. 

Hector Balderas, az állam főügyésze az eset kapcsán azt mondta, Hopkins letartóztatása tisztán mutatja, hogy a törvényes rendet képzett tisztviselőknek, nem pedig felfegyverkezett polgárőröknek kell betartatniuk.