Robbantássorozat Srí Lankán, kijárási tilalmat rendeltek el

000 1FT42Q
2019.04.21. 06:50 Módosítva: 2019.04.21. 20:04

Cikkünk frissül...

Húsvétvasárnap szinte egyidőben robbantássorozat történt Srí Lankán három templomnál és három szállodánál. A robbanások az ország fővárosában, Colombóban, az attól északabbra fekvő Negombóban, Kochchikadéban és a sziget keleti részén fekvő Batticaloában történtek. A vasárnapi mise miatt sokan voltak a templomokban. 

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után egy hetedik robbantás történt a főváros egyik peremkerületében lévő szállodánál, a Nemzeti Állatkert közelében, majd egy nyolcadik is a főváros Dematagoda nevű kerületében. A hatóságok szerint ezt a kettőt a korábbiak inspirálhatták.

A kormány ezután reggel hat óráig kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését. 

A rendőrség szóvivője szerint a támadások során legalább 207 ember életét vesztette, közülük 27-en külföldiek, a sebesültek száma pedig eléri a 400-at. A külföldi áldozatok között van amerikai, brit, holland, portugál és kínai állampolgár is.

Ez az elmúlt húsz év legsúlyosabb merényletsorozata Srí lankán.

A Telegraph arról ír, hogy a főváros turisták körében is népszerű szállodáinál robbantottak, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Kingsbury hotelekben 50 ezer forinttól kezdődik egy éjszaka. A Cinnamon Grand a miniszterelnök rezidenciájának közelében található. Itt a pokolgépet az étteremben helyezték el. 

Maithripala Sirisena elnök közleményben kérte az ország állampolgárait, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és segítsék a hatóságok nyomozását. A Srí Lanka-i miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. 

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint az egyik templomon belül is robbantás történt a húsvéti mise alatt, összetörtek az ablakok és leszakadt a mennyezet.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a merényletsorozatot. Srí Lanka védelmi minisztere azt mondta, hogy azonosították az elkövetőket, de nem osztott meg erről több információt. A hatóságok eddig hét embert vettek őrizetbe. 

A nemzetközi közösség egységesen elítélte a támadássorozatot. A magyar Külügyminisztérium közleményben írta, hogy kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, és egyelőre nincs információ magyar áldozatról. 

26 évig tartott a polgárháború

Sri Lanka Indiától délre helyezkedik el egy szigeten. A 21 milliós lakosság 74 százaléka szingaléz, 18 százalék tamil népcsoporthoz tartozik. Az emberek 70 százaléka buddhista, 12 százaléka hindu, 10 százalék muszlim és 8 százalék keresztény. A katolikus vallásnak híd szerepe van az országban, mert a többségben lévő szingalézok és a kisebbségben lévő tamilok között is gyakorolják ezt a vallást. 

A vallási és etnikai megosztottság évtizedekig komoly probléma volt a szigeten, tamilok egy csoportja 1983-ból ki akarta harcolni a függetlenségét, a 2009-ben záruló polgárháborúban 100 ezer ember vesztette életét. A polgárháborúról részletesen itt írtunk

A vallási csoportok közötti erőszak ezzel nem szűnt meg, 2018. márciustól májusig szükségállapotot hirdettek az országban, miután a Sinhala nevű buddhista csoport mecseteket és több tucat olyan üzletet és lakóházat támadott meg, amely muszlim emberek tulajdonában állt.  

(Borítókép: Biztonsági erők a colombói Szent Antal templomnál, az egyik robbantás helyszínén 2019. április 21-én. Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP)  • Hírek
  • Csok