Dömötör
-1 °C
14 °C

Lemondott Hitler szülővárosának alpolgármestere, miután patkányoknak nevezte a bevándorlókat

2019.04.23. 15:20

Le kellett mondania Adolf Hitler szülővárosa, Braunau-am-Inn egyik közgyűlési képviselőjének, miután egy "költeményt" tett közzé, amelyben "patkányokhoz" hasonlította a bevándorlókat, írja az MTI. A lemondásról szóló bejelentést Heinz Christian Strache alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője tette. 

Pedig korábban még megvédte a versalkotó polgármester-helyettest az FPÖ vezetője. Első körben arról beszélt, hogy kampányfogás a vers kipécézése, és csak azt mutatja, hogy a többi párt rendkívül ideges az európai parlamenti választások közeledtével.

Az 53 éves Christian Schilcher braunaui polgármester-helyettes "Patkányok a városban" címmel kiadott egy hosszú verset, amelyben e rágcsálókhoz hasonlította a migránsokat, ráadásul a náci Führer születésének 130. évfordulójára időzítve.

A párt helyi tagozata által a hét végén közzétett szöveg országos felháborodáshoz vezetett, és feszültséget váltott ki az FPÖ és a Sebastian Kurz vezette néppárti konzervatívok alkotta koalíción belül. Schilcher végül lemondott a mandátumáról és párttagságáról, hogy "ne okozzon kárt a szabadságpártnak" - közölte kedden Strache a párt európai parlamenti választási kampánya indításakor. Az FPÖ a szavazatok mintegy 23 százalékára számíthat.

A történtek kedden kedden arra indították az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), hogy "az ország jó hírneve érdekében" a kormánykoalíció felbontását követelje. Az egykori nácik által alapított FPÖ-t nemrégiben a márciusban az új-zélandi Christchurch mecseteiben elkövetett véres támadás elkövetőjét pénzelő identitárius szervezettel való kapcsolatai miatt bírálták.

A vers közzététele egybeesett Adolf Hitler születésének 130. évfordulójával, a náci diktátor 1889. április 20-án látta meg a napvilágot a német határhoz közeli Braunau-am-Innben. A város központjában álló szülőházát 2016-ban az osztrák állam kisajátította, hogy ellenőrizze annak használatát.

Az ügyészség bejelentette, hogy "gyűlöletkeltés címén" vizsgálat indul a szöveg közzététele miatt.

A vers nagyjából arról szól, hogy az újonnan érkezőknek alkalmazkodniuk kell, vagy menjenek el. A kultúrák keveredése pedig azok megsemmisülésével egyenlő – vélte a görög-római-zsidó-keresztény kultúra védelmében fellépő szerző, az FPÖ tagja, Christian Schilcher. Állítása szerint ő nem akart senkit sem megbántani, elnézést kért a patkányozós párhuzamért, ő csupán olyan folyamatokra akarta felhívni a figyelmet, amelyeket ő már régóta kritizál.