Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Skócia újra szavazna a függetlenségéről

2019.04.24. 16:30

Még a jelenlegi parlamenti ciklus vége előtt újabb népszavazást tartana Skócia függetlenségről Nicola Sturgeon skót első miniszter, aki még idén törvényjavaslatot állítana össze ennek eléréséhez – írja a Reuters.

Még ebben a parlamenti ciklusban választást kell kínálnunk az embereknek a brexit és a független Skócia között.

– mondta Sturgeon, hozzátéve, hogy a brit parlament engedélyére egyelőre még nincs szükség ehhez, de előbb-utóbb ez is kelleni fog, hogy a javaslatból népszavazás lehessen.

Nicola Sturgeon
Nicola Sturgeon
Fotó: WPA Pool / Getty Images Hungary

Sturgeonra az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást helyezett nacionalista pártja, hogy világosan jelölje ki a skót függetlenséghez vezető utat, de a brexit és főleg annak jelenlegi helyzete miatt ez nem egyszerű feladat. Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást az országrész függetlenné válásáról, és akkor a többség, 55,3 százalék arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.

Az alig egy évvel későbbi brexit népszavazást követően aztán megint felerősödtek azok a hangok, melyek újabb népszavazást tartanak időszerűnek Skócia elszakadásáról. Az Egyesült Királyság egyben maradása mellett kampányolók ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy a brexit nem változtatott a skót emberek érzésein, így a népszavazást nem kell megismételni.

Sturgeon láthatóan inkább a függetlenedés pártján áll, elsősorban azért, mert szerinte az EU-ból való kilépéssel az Egyesült Királyság az oldalvonalra szorulna, Skócia pedig még ezen belül is marginális szerepet töltene be, független országként viszont meg tudnák védeni az Európában elfoglalt pozíciójukat.