Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Európai Bizottság vizsgálni fogja az ukrán nyelvtörvényt

2019.04.26. 13:53

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni a sokak által bírált ukrán nyelvtörvény végleges szövegét, amit csütörtökön fogadott el a kijevi parlament - jelentette a brüsszeli testület illetékes szóvivőjére hivatkozva az MTI.

Maja Kocijancic újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a törvény közzétételre várnak, ezt követően elemezni fogják a szöveg tartalmát. Mint mondta,

többször is felszólították az ukrán hatóságokat arra, hogy nyújtsák be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várják meg annak álláspontját, és csak ezt követően kerülhessen sor a hatályba lépésre.

Az ukrán parlamentben nagy többséggel fogadták el csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett javaslatot, amely ellen a magyar kormány és a kárpátaljai magyar szervezetek határozottan tiltakoztak, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Porosenko közölte, hogy az ukrán házelnök várhatóan május 14-én fogja aláírni a nyelvtörvényt, ezt követően pedig ő is haladéktalanul ellátja kezjegyével. A házelnök szerint a nyelvtörvény eltörlésére érkezett indítványokat el fogják vetni, szerinte semmi esélyük a Moszkva-barát képviselőknek arra, hogy megakadályozzák a törvény hatályba lépését.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök ugyanakkor arról számolt be, hogy hivatalba lépése után meg fogja vizsgálja, a törvény tiszteletben tartja-e minden állampolgár jogait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!