Antal, Anett
16 °C
24 °C

Kim Dzsongun észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint

2019.04.26. 05:08

Kim Dzsongun észak-koreai látogatásra hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Vlagyivosztokban folytatott tárgyalásaik során, jelentette pénteken a KCNA hírügynökség. A hírügynökség szerint az észak-koreai vezető úgy fogalmazott, hogy a látogatást "egy alkalmas időpontra" kellene időzíteni. A forrás szerint Putyin "rögtön el is fogadta" a meghívást, írja az MTI.

A vlagyivosztoki Russzkij-szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen lezajlott csütörtöki megbeszéléseken a hírügynökségi tudósítások szerint Kim Dzsongun azt mondta: Washington rosszhiszemű magatartást tanúsított az észak-koreai vezető és Donald Trump elnök februári, második csúcstalálkozóján.

"Az Egyesült Államok egyoldalú és barátságtalan álláspontra helyezkedett a nemrég lezajlott második csúcstalálkozón, ennek eredményeként pedig a Koreai-félszigeten és a régióban jelenleg holtpontra jutott a helyzet, sőt, eljutott arra a veszélyes határra, ahonnan könnyen vissza lehet esni a kezdeti állapotra" - idézte Kim Dzsongunt a KCNA. Az észak-koreai vezető kijelentette: a félsziget békéje és biztonsága teljes mértékben a jövőbeni amerikai magatartástól függ.

A hírügynökség szerint a csütörtöki találkozón nem született nagyobb áttörés, a két vezető megbeszélést folytatott arról, miként mélyíthetik el a stratégiai és taktikai együttműködést a Koreai-félsziget békéje és biztonsága érdekében.

Putyin még a tárgyalások megkezdése előtt jelezte: Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit. Az orosz elnök a tárgyalások után partnere nélkül tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy szerinte megvalósítható a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése. "Észak-Koreának biztonsági garanciákra van szüksége, ez minden" - mondta Putyin.

Beszámolt arról is, hogy Kim, aki még mindig készen áll az észak-koreai nukleáris programról való tárgyalásra, arra kérte őt, álláspontjáról tájékoztassa az Egyesült Államokat.

De a találkozó utáni sajtótájékoztatón sok szó esett Ukrajnáról is, mivel Putyin a tárgyalások előtt rendelkezett arról, hogy a Donyeck és Luganszk szakadár területein élők könnyített módon juthatnak orosz útlevélhez. 

„Fura, hogy egy ilyen döntés negatív reakciót vált ki. Lengyelország már tíz éve kiadja a lengyel kártyát. Sőt, Magyarország útlevelet is ad, Románia szintén.

Mitől rosszabbak az ott élő oroszok az Ukrajnában élő a magyaroknál, románoknál, lengyeleknél?

– kérdezett vissza az újságírónak az elnök, azt a különbséget nem említve, hogy Lengyelország, Románia, és Magyarország nem jelentek meg katonai erejükkel az országban és nem támogatnak a szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságokhoz hasonló szeparatista erőket.