Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Biden egy nap alatt 6 millió dollárt kapott a kampányára

2019.04.27. 10:36

Joe Biden volt amerikai alelnök egyetlen nap alatt több mint hatmillió dollár adományt kapott az elnökválasztási kampányára, miután csütörtökön bejelentette, hogy igazak voltak a pletykák, valóban elindul pártja elnökjelöltségéért a 2020-as elnökválasztáson- jelentette a politikus kampánycsapatára hivatkozva az MTI.

Biden népszerűsége a felmérésekben azonnal megugrott. Kampányára egyedül a pénteki napon 6,3 millió dollárt ajánlottak fel, és ezzel adománygyűjtő vonzerejével a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok népes táborában az élre került.

Elemzők szerint maga Biden sem nagyon bízott az anyagi támogatásokban, ezért már szerdán, egy nappal indulása bejelentése előtt egy konferencián kérte az adományozók támogatását. "Az emberek azt hiszik, hogy Iowa és New Hampshire az első teszt, de ez nem így van. Az első 24 óra, az az igazi teszt" - mondta, utalva arra a két amerikai tagállamra, ahol az első előválasztásokat hagyományosan tartják.

A Politico című lap szerint az első napon gyűjtött adományai nagyságával Joe Biden a demokraták vezető elnökjelölt-aspiránsa lett. Elemzők szerint ezt látszik alátámasztani az is, hogy Donald Trump csütörtök óta többször is reagált Biden esetleges elnökjelöltségére.

Csütörtöki egyik Twitter-bejegyzésében az elnök "álmatag Joe-nak" nevezte Bident, majd este a Fox televíziónak azt fejtegette, hogy a volt alelnök "nem a legvilágítóbb elme" a demokrata táborban, ráadásul erőtlen is. Pénteken az egyik újságírónak, aki azt firtatta, vajon az életkor mennyit számít majd az elnökválasztáson, Trump azt válaszolta: "én nagyon fiatalnak érzem magam, tele vagyok életerővel". Majd a 76 éves Bidenre utalva a 72 éves elnök hozzátette: "De amikor Joe-ra nézek, hát, nem is tudom... bár soha senkire sem tudnám azt mondani, hogy túlságosan idős".