Trump szerint gyűlöletbűncselekmény lehet a dél-kaliforniai zsinagógás lövöldözés

2019.04.27. 22:32 Módosítva: 2019.04.28. 07:20

Lövöldözés volt egy zsinagógában szombaton San Diego külvárosában, számolt be az NBC News. A lövések helyi idő szerint 11:30-kor dördültek el, a helyszínre 11 órára volt meghirdetve egy pészahkal kapcsolatos program. Egy nő meghalt, további három ember - köztük egy gyerek és egy rabbi - megsebesült.

Rendőr a lövöldözés helyszínén, San Diegóban
Rendőr a lövöldözés helyszínén, San Diegóban
Fotó: John Gastaldo

Még az éjjel azonosították az elkövetőt, egy  John Earnest nevű tizenkilenc éves fehér férfiről van szó, őt letartóztatták. 

John Earnest gépkocsin menekült, majd maga tárcsázta a 911-es segélyhívószámot, hogy bejelentse: "részese volt" egy lövöldözésnek a helyi zsinagógában. David Nisleit, San Diego rendőrfőnöke a sajtónak elmondta, hogy a lövöldözés után egy szolgálaton kívüli, épp a zsinagógában tartózkodó határőrtiszt a férfi után lőtt, de nem találta el. A rendőrség hamar utolérte a kocsit, amely lehúzódott az út szélére, a merénylő pedig feltett késszel kiszállt. Azonnal őrizetbe vették, jelenleg az FBI emberei hallgatják ki őt.

Az eddigi tudósítások szerint egyelőre nem világos, hogy a tettest milyen indíték vezette. Az eset után Donald Trump amerikai elnök egy rendezvényen valószínűnek nevezte, hogy "gyűlöletből fakadó bűntettről" van szó. Steve Vaus, Poway polgármestere maga is úgy vélekedett, hogy a gyilkos cselekedetének hátterében a zsidó közösséggel szembeni gyűlölet áll.  

Poway ötvenezer lakosú település San Diegótól 30 kilométerre északra. A hírügynökségek emlékeztetnek: tavaly, október 27-én egy fegyveres tizenegy ember életét oltotta ki a pittsburghi Élet Fája Zsinagógában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport