Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Betiltották az arcot fedő ruházatot Srí Lankán a merényletek miatt

2019.04.29. 08:52 Módosítva: 2019.04.29. 08:52

Betiltották Srí Lankán az arcot elfedő összesfajta ruházatot, amely megakadályozza az azonosítást, a tilalom kiterjed az arcot teljesen eltakaró kendőre, a burkára, valamint a nikábra is, egy héttel a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások után - írja az MTI. A merényleteknek több mint 250 halottja volt.

A tilalom nem utal közvetlenül a muzulmán nők öltözékére, a csak a szemet szabadon hagyó fejkendőjére (nikáb, burka), de arra utaló világos célzásnak tekinthető.

A Srí Lanka-i elnök hivatalának nyilatkozata szerint a tilalom hétfőtől érvényes a rendkívüli állapot alatt bevezetett új rendelkezések hatálya alatt, válaszul a fővárosban, Colombóban történtekre.

Vasárnap a muzulmán vezetők egy csoportja felszólította közössége tagjait, hogy tartózkodjanak az olyan ruházat viselésétől, ami akadályozza az emberek azonosítását.

Feloldották a kijárási tilalmat

A hatóságok feloldották a kijárási tilalmat hétfőn reggel nyolc órától Srí Lanka keleti részén fekvő Kalmunai, Csavalakade és Szammanturaj városokban is, amelyet a szigetországban húsvétvasárnap elkövetett terrortámadások után vezettek be az egész szigetországban.

A szigeten egyébként hétfőn az emberek rendkívüli biztonsági intézkedések közepette visszatértek munkahelyükre az egyhetes kényszerszünetet követően. A rendőrség, a hadsereggel és magán biztonsági őrségekkel karöltve szigorú ellenőrzéseket végzett a közhivatalok bejáratánál. Az ország számos részén ugyanakkor folytatódtak a rajtaütések.

A rendőrség vasárnap a keleti tartomány Kattankudi városában rajtaütött a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) csoport állásain, amelynek tagjait a merényletek elkövetésével gyanúsítják. A rendőrség szerint a szervezet egyik tagja, Zahrán Hásim, apjával és testvéreivel együtt hajtotta végre a terrortámadásokat.

A rendőrség emellett vizsgálatot indított az országban lejárt vízummal tartózkodó külföldiek felderítésére, miután olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a merényletekkel összefüggésbe hozott két helyi iszlamista csoport - a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) és a Dzsámiatu Millátu Ibráhim - külföldi szervezetekkel áll kapcsolatban. Tizenhárom külföldit, 10 nigériait, egy-egy irakit, indiait és thaiföldit vettek őrizetbe.